Катарина Курт не вярва на очите си: къщата в околностите на Кьолн, която нейната брокерска фирма е продала през 2014-а година за 250 000 евро, сега е препродадена за 420 000.

Недвижимите имоти в Германия са достигнали космически цени - включително извън големите градове. Брокерката казва, че заради пандемията хората все по-често търсят жилища в покрайнините или извън града. В Германия и в момента много хора работят от вкъщи, така че изведнъж градинката пред хоумофиса се оказва по-ценна от близостта до работното място в града. Но тенденцията се отнася само до определени населени места в околностите на големите градове и дори само за определени квартали. Купувачите са предимно хора, които искат да живеят в жилищата - не ги търсят като капиталовложение.

Да имаш своя градинка

Порталът за недвижими имоти immowelt.de всяко тримесечие публикува статистика за цените в 14-те най-големи града в Германия. Ян-Карл Мелес от immowelt.de казва по този повод, че търсенето на къщи в момента е достигнало небивали равнища, включително извън градовете. И той е на мнението, че пандемията играе важна роля в това отношение. "На много германци им се прииска да имат повече място и собствена градинка. А това допълнително увеличи цените."

Те вече са главозамайващи. В момента къща в Мюнхен струва средно 1,35 милиона евро, като само за три години цените са скочили с близо 25 процента. Имотите извън града принципно все още са по-изгодни, защото терените са по-евтини, но край големи градове като Мюнхен и Франкфурт цените вече се изравняват, казва Мелес. Според проучването на неговия портал, в цяла Германия най-скъпи са имотите именно в околностите на Мюнхен.

Сред най-скъпите градове са и Щутгарт и Хайделберг, където хората плащат средно по 900 000 евро за къща. "Картината в селскостопанските региони в Източна Германия е съвсем различна - там може да се купи къща и за под 100 000 евро. С важното уточнение обаче, че къщите в тази ценова категория обикновено се нуждаят от сериозен ремонт", обяснява Мелес.

Кредитите са изгодни, но строителните разходи растат

Съюзът на търговците с недвижими имоти в Германия също е установил, че търсенето на жилища извън големите градове нараства. Президентът на организацията Юрген Михаел Шик обяснява, че купувачите на имоти извън големите градове получават по-изгодни кредити, а и предлагането в по-външните пояси е по-разнообразно. Сериозният ръст на цените на недвижимите имоти през последните години се дължи най-вече на огромното търсене. А то пък се обяснява отчасти с трайно ниския лихвен процент, който прави жилищните кредити особено изгодни.

Цените обаче растат и в резултат от поскъпването на самото строителство, добавя Ян-Карл Мелес. "Дефицитът на суровини повишава цените на дървесината и на изолационните материали. Заплащането на майсторите също се увеличи, тъй като търсенето е по-голямо от предлагането поради липсата на специализирани кадри", казва той.

Ще продължи ли миграцията от градовете?

Експертът смята, че цените ще продължат да растат и през следващите години. Особено в околностите на големите градове търсенето ще се увеличава и занапред, защото локдаунът и ограниченията прогониха много хора от метрополиите, обяснява той.

Брокерката Катарина Курт добавя, че хората, които искат да си купят къща, вече ще трябва да разширяват периметъра - все по-далеч от големите градове, а и от техните непосредствени околности. Същевременно трябва да се има предвид, че в бъдеще най-вероятно цените и по-далеч от центровете ще продължат да се увеличават, така че инвестицииите само ще повишават стойността си.