Повишаването на лихвените проценти след Covid от европейските централни банки, заради по-висока инфлация, повиши и разходите за заеми, разходите за финансиране както за бизнеса, така и за физическите лица. Освен, че доведе до затруднения с покупката на първо жилище, оказа и значително отрицателно въздействие върху съществуващите собственици на жилища с ипотеки с променлив лихвен процент, ипотеки с фиксиран лихвен процент.

Пазарите за недвижими имоти в Обединеното кралство и ЕС започнаха да показват признаци на слабост в началото на тази година. Цените на жилищата във Великобритания паднаха с най-бързия си темп от 14 години. Според данни от Nationwide цените на жилищата във Великобритания са паднали с 5,3% от януари до август. По данни на Rightmove показват през август цените на жилищата са потънали с 1,9%, пише сайтът Realty.

Жилищният сектор в Германия не е в по-завидно положение. Стойността на жилищата в Германия е намаляла с 6,4% от юни 2022 г., с 0,9% спад в Берлин и 5,5% спад в Мюнхен. Ръководителят на Централната асоциация на германската строителна индустрия Феликс Паклепа очаква цените на недвижимите имоти в Германия да останат ниски в близко бъдеще. Освен това напоследък много строителни компании в най-голямата икономика в Европа прекратяват дейността си.

Три европейски пазара, които са сериозно затънали в имотни кризи

Три европейски пазара, които са сериозно затънали в имотни кризи

Дори богатите държави се борят с цените на жилищата

Цените на жилищата във Франция също са в процес на забавяне. Париж отбелязва най-ниските нива на цените на жилищата от четири години насам, като спадът в Париж е от 4,1% от юни 2022 година до юни 2023 година. Това е най-голямата корекция на годишна база през последното десетилетие.

Тенденцията на спад в цените на недвижимите имоти в Обединеното кралство и Европа вероятно ще продължи

Така поне е мнението на икономистите. Централната банка на Франция прогнозира, че цените на жилищата на вътрешния пазар ще се стабилизират, след като ипотечният пазар се възстанови. Френското ипотечно кредитиране е намаляло с около 50 на сто през последните две години. Текущият "taux d"usure" (максималния ипотечен лихвен процент) от около 5,5 процента доведе до намаляване на одобрението на нови молби за заем. Освен това френските данъци върху имотите скочиха значително, а това "разкара" потенциалните купувачи на жилища.

Докато цените на жилищата във Великобритания, Франция и Германия намаляват, разходите за наем там се покачват. В Лондон наемите са нараснали с 13% а от 2022 г. насам и в момента е средно 2600 долара на месец.

Ключов фактор, който подкрепя увеличението на цените на наемите в английската столица, е високият процент на свободни офиси, тъй като все повече служители избират да работят дистанционно.

Богатите държави ще страдат най-много от кризата в жилищния сектор в Европа, която едва започна

Богатите държави ще страдат най-много от кризата в жилищния сектор в Европа, която едва започна

Срив на новото строителство и съмнителни мерки на правителствата са сред проблемите в сектора

Освен във Великобритания и в Германия има по-високи наемни цени, особено в големите градове. В Мюнхен наемателите са се справяли с 16% по-високи наеми през юни 2023 г., в сравнение с тези от юни 2022 г. В Берлин увеличението е 14%.

Франция отчита увеличение на цените с 5,5% през последните четири години и по-малко налични жилищни площи за наемане, тъй като предлагането е намаляло със 17%, докато търсенето е скочило с 15%.