Броят на продажбите на апартаменти в Манхатън се повишиха до рекордни нива през третото тримесечие, а причината за това е, че много от хората се втурват да купуват, докато предлагането още е високо, предава Bloomberg.

Покупките за периода възлизат на общо 4523 жилища. Подобен интерес не е имало от 1989 г., според доклад от Miller Samuel и брокерска компания Douglas Elliman Real Estate.

Средната цена на имотите е нараснала с 1,4% в сравнение с година по-рано до 1,12 милиона долара. Редица купувачи, които се въздържаха от покупки в началото на пандемията от Covid-19, се върнаха на пазара, смятайки, че ще имат шанс да сключат добра сделка, докато пазарът все още се възстановява.

Работодателите постепенно връщат служителите си в обратно в офиса и вероятно това също е част от причините.

"На пазара вече се усеща повече оптимизъм и чувство за сигурност", казва Джонатан Милър, президент на Miller Samuel.

По думите му отстъпките, правени в началото на Covid пандемията, са останали в миналото. Делът на сделките, които приключиха с над исканата цена, е 8,3%, или най-високият от три години насам, смята той.

Средната цена на апартаментите на вторичния пазар е скочила с 9% в сравнение с от година по рано до средна стойност от 999 250 долара. Въпреки това свободните жилища за продажба са на исторически високи нива - със 17% повече от средното за десетилетието за трето тримесечие, според експерти.