От един от най-горещите в света жилищни пазари Нова Зеландия сега вижда края на някогашния жилищен бум. Собствениците на жилища в страната са изправени пред падащи цени на жилищата и нарастващи разходи за ипотеки през 2023 г.

На него се гледа като на предвестник на това, което предстои за други страни. Цените на жилищата в страната скочиха с почти 30% през 2021 г. Сега агресивното затягане на паричната политика на Централната банка на Нова Зеландия прави корекция, подобна на тази в жилищните пазари на страни като Канада, Великобритания и САЩ.

Централната банка изчислява, че около половината от ипотечните кредити с фиксиран лихвен процент се очаква да бъдат преоценени тази година, което означава, че собствениците на жилища, ще се сблъскат с по-високи лихвени проценти от исторически ниски нива от 3%, до поне 6,5%.

Бившият министър-председател Джон Кий, който сега е председател на ANZ Bank New Zealand, описва ситуацията така: Човек, който е заел 1 милион новозеландски долара (638 000 долара) в началото на 2022 г., би платил около 35 000 новозеландски долара за своята ипотека. Същият този заем сега ще струва около 65 000 новозеландски долара годишно.'

Пазарът на жилища в Нова Зеландия внезапно премина от лудост до охлаждане

Най-лудият пазар на имоти в света се охлажда бързо - сигнал и за жилищните пазари по целия свят

Продажбите падат с двуцифрени числа, а цените падат най-много от 13 години насам

Цените на имотите в Нова Зеландия са паднали с 13% от пика си през ноември 2021 г. По прогноза на ANZ Bank New Zealand те ще достигнат дъното около третото тримесечие на тази година, когато ще паднат с около 22%. Междувременно се очаква се нарастващите лихвени проценти и забавянето на жилищния сектор да доведат икономиката до рецесия тази година, след като потребителите свиват разходите си.

Дори при сбъдване на прогнозата за спад от 22%, цените на жилищата все още ще бъдат с около 14% над нивото си отпреди пандемията.

Главният икономист на ANZ Шарън Золнер коментира, че е вероятно по-високите лихвени проценти или загубата на доходи да означава, че някои хора трябва да продават, независимо дали харесват предлаганата цена или не.

По думите му банката започва да вижда първите признаци на стрес сред своите клиенти и ще направи всичко възможно, за да предотврати това, включително коригиране на условията на ипотеките, изплащане само на лихви и дори спиране на плащанията за определен период от време.