Един от най-големите проблеми пред пенсионерите в развитите икономики е дали парите ще им стигнат до края на живота, пише Bloomberg.

От САЩ през Европа и Австралия до Япония спестяванията за пенсиониране не се увеличават достатъчно бързо, за да са достатъчни да покрият очакваното увеличение в продължителността на живота, смятат от Световния икономически форум. Резултатът е, че парите на пенсионерите могат да свършат десет години преди живота им.

Ако не бъдат предприети спешни мерки, по-възрастните хора или ще трябва харчат значително по-малко, или да отложат пенсионирането.

Изчисленията за САЩ сочат, че 65-годишните имат достатъчно спестявания за 9,7 години - което оставя "дупка" от 8,3 години. За жените, които живеят по-дълго, тази "дупка" е 10,9 години. Световният икономически форум изчислява, че пенсионерите ще се нуждаят от доход, равен на 70% от този преди пенсионирането им.

Пенсионната система на Китай може да пресъхне до 2035 година

Пенсионната система на Китай може да пресъхне до 2035 година

Една от причините е по-ниските пенсионни осигуровки, които внася бизнеса

В Австралия, Великобритания, Канада и Холандия ситуацията е дори малко по-лоша: средната "дупка" е 10 години. А за жените тя е с две до три години повече. Но най-тежка е ситуацията в Япония - 15 години за мъжете и почти 20 години за жените.

Макар че японските работници не пестят по-малко от останалите, те инвестират в по-сигурни активи, които носят по-малка доходност. Заради това спестяванията им са достатъчни за едва 4,5 години след пенсионирането им. Нещо повече, средната очаквана продължителност на живота за японските жени е 87,1 години - най-високата в света. За мъжете е 81 години.

Общата пропаст на нужните средства по света може да надхвърли $400 трилиона до 2050 г. През 2015 г. тя бе $70 трилиона.

Как да инвестирате за пенсиониране в несигурна среда като настоящата?

Как да инвестирате за пенсиониране в несигурна среда като настоящата?

Подгответе се за период на по-ниска доходност от пазарите