Авиопроизводителят Boeing временно спира доставките на своя модел 787 Dreamliner, за да направи допълнителен анализ на един от компонентите, които се вграждат в самолета, предаде "Ройтерс", като цитира американския авиационен регулатор, който е изискал мярката.

От компанията обясниха, че са установили "грешка в анализа на подизпълнител" във връзка с една от преградите на фюзелажа на авиолайнерите и затова се налага преглед на документацията. Споменатата фирма - Spirit AeroSystems, на свой ред твърди, че е "рано" да се твърди, че има грешка.

Аварии с B-787 Dreamliner понижават акциите на Boeing

Аварии с B-787 Dreamliner понижават акциите на Boeing

За два дни новият лайнер претърпя пожар в акумулатора и изтичане на гориво, американските власти започнаха разследване на инцидентите

Информация за случая започна да излиза още преди дни, когато WSJ съобщи, че нов Dreamliner не е излизал от завода от 26 януари и готови иначе машини изчакват поради проблем с документацията.

"Няма непосредствен риск за авиопарка в експлоатация. Макар че в краткосрочен план ще има ефект върху доставките, към момента не смятаме, че ще има промяна в плановете ни по линия на производството и доставките в рамките на годината", посочиха още от Boeing.

Нов технически проблем за Boeing: Фюзелажът на Dreamliner се амортизира твърде рано

Нов технически проблем за Boeing: Фюзелажът на Dreamliner се амортизира твърде рано

Това е поредният недъг на самолета

Това не е първи проблем с производството на Dreamliner. През 2020 г. американската авиационна администрация започна разследване за производствени дефекти на новите самолети, а през 2021 г. се наложи и временно спиране на доставките заради прилагания метод за инспектиране на готовите машини. През 2021-2022 г. друг проблем с преградите, който не е свързан със сегашния, също удари по темпото на доставки.

Новината свали с 2,6% акциите на Boeing.