Избухването на войната в Украйна наново спусна Желязната завеса не само по повърхността на Земята, но и в Космоса. Сътрудничеството между Русия и западните страни е на едно от най-ниските си нива в историята и това е както проблем, така и възможност за тези, които опитват да заместят загубените по политически причини партньори.

Едно скорошно изстрелване на космически апарати от руска страна показва прогресът на частната космическа индустрия на страната.

NASA и Boeing инвестират над $1 милиард в нови самолети с ниски емисии

NASA и Boeing инвестират над $1 милиард в нови самолети с ниски емисии

Ще промени ли Sustainable Flight Demonstrator търговските полети?

Контекст: И в Русия, и в САЩ космическите програми започват като мащабни военно-политически начинания в годините на Студената война. Ракетите, които днес изпращат хора и товари в орбита, често стъпват върху разработки, създадени с цел да запратят ядрени бойни глави по врага на другия край на света.

Развойната дейност, производството и поддръжката в ранните космически програми бяха толкова скъпи, че правеха полетите към звездите едно ако не изцяло държавна, то поне със сигурност зависима от правителственото финансиране дейност.

Заради връзките с Китай: SpaceX може да изгуби договорите си с NASA

Заради връзките с Китай: SpaceX може да изгуби договорите си с NASA

Ако предложението за ревизия на контрактите на институцията се приеме, ще се проучват още седем щатски бизнеса

SpaceX на Илон Мъск през последните години обаче показа, че с инженерни хрумвания, търговски нюх и добър маркетинг можеш да създадеш космическа компания и без да си подизпълнител на NASA. В Русия обаче постсъветската инерция дълго време сякаш изключваше подобно развитие.

Детайли: В пространен материал в. "Взгляд" разказва за товара, който ракета "Съюз" изпрати в орбита на 27 юни. Освен важния държавен метеорологичен спътник "Метеор", на борда имаше още 42 малки космически апарата.

Повечето са тип cubesat - с корпус, който съдържа 1 или повече кубове с ръб от 10 см. Сред тях има буквално училищни или студентски проекти, но също и такива с научна употреба като космическата лаборатория reshUCube-2 на университета "Решетнев". Голяма част от малките сателити са изработени от частната компания SPUTNIKS..

Руският гигант "Роскосмос" с рекордни загуби за годината от 50 милиарда рубли

Руският гигант "Роскосмос" с рекордни загуби за годината от 50 милиарда рубли

Отменени са крупни договори със САЩ и Великобритания

На борда е имало общо 17 изцяло частни космически апарата. Сред тях интересни са първите три сателита от системата "Рассвет", предназначени за предоставяне на широколентов интернет. Към момента те постигат 12 Mbit/s с 41 милисекунди забавяне, като целта е подобряване на тези показатели.

От "Взгляд" обръщат внимание и на сателитите 3U CSTP, които могат да подобрят значително качеството на наблюдението на поземлените площи при всякакви метеорологични условия.

В прав текст: "Често може да се чуе мнението, че държавната корпорация Роскосмос се противопоставя на частната космонавтика и малките стартиращи предприятия. Понякога почти се казва, че Роскосмос уж гледа на тези малки компании като на конкуренти и им се противопоставя с всички сили. Реалността обаче е съвсем различна. Роскосмос пряко подкрепя студентските и частните програми за изследване на космоса. Включително и такива, които позволяват дори на малък училищен проект да създаде и изстреля в орбита собствен космически кораб", пишат от "Взгляд" в своя материал, в края на който благодарят на държавната компания за съдействието при създаването му.

От друга страна: "Роскосмос" вече има сериозни проблеми със снабдяването заради санкциите, наложени на Русия и опасенията са, че това може да повлияе пряко на ефективността на бъдещите пускове. Опитите да се заменят западните партньори с отечествена индустрия звучат добре, но все пак ще мине време, преди местният капацитет да стане сравним с технологиите, до които Русия вече няма достъп.

Хакери удариха "Роскосмос". Имат ли нещо общо публикуваните сателитни снимки на центрове на НАТО?

Хакери удариха "Роскосмос". Имат ли нещо общо публикуваните сателитни снимки на центрове на НАТО?

Кибератаката е дошла не от чужбина, а от Екатеринбург

Освен това, за руските фирми в тази сфера е важно да намират клиенти и от чужбина - а в настоящата геополитическа ситуация това не е чак толкова лесно. Особено с оглед факта, че и Китай иска своето място в Космоса и със сигурност гледа към държавите, които по една или друга причина не биха използвали европейски или американски решения.