Китай разкри новия си план за "интелигентно производство на роботи", съобщават световните медии. Страната възнамерява да дигитализира роботизираните операции в местното производство на 70%  до 2025 г.

В рамките на инициативата, обявена съвместно от няколко правителствени агенции, включително Министерството на индустрията и информационните технологии, тя има за цел да постигне минимален годишен ръст от 20% в продажбите на роботика.

Пекин иска да създаде и т. нар. "група от шампиони в индустрията", за да удвои "плътността на роботите" в страната.

САЩ "наемат" рекорден брой роботи, за да запълнят недостига на работна ръка

САЩ "наемат" рекорден брой роботи, за да запълнят недостига на работна ръка

Много компании се опитват да намерят квалифицирани служители, но опитите им се оказват неуспешни

Според доклад на Международната федерация по роботика, измерен по брой единици на 10 000 служители, Китай се нарежда на девето място по гъстота на роботи през 2020 г., спрямо 25-то място пет години по-рано.

Миналата година гъстотата е 246 на 10 000 служители, което означаваше, че изостава от Южна Корея, която има гъстота от 932 и е на първо място от 2010 г. насам. Въпреки това, глобално погледнато ниво на Китай е доста над средното.

Новият план идва в момент, когато Пекин се опитва да надгради икономиката си на фона на задълбочаващото се технологично съперничество със САЩ, позовавайки се на "все по-сложна" глобална среда и "все по-интензивна" конкуренция.

В отделен план за индустрията на роботите се казва, че общите възможности за роботика на Китай ще бъдат сред най-добрите в света до 2035 г., когато роботите ще станат важна част от икономическото развитие, ежедневния живот и социалното управление на страната.

Таксита-роботи тръгват по улиците на Китай (видео)

Таксита-роботи тръгват по улиците на Китай (видео)

Те са разработка на компанията AutoX