Първия близък подход към Марс на електромобила Tesla Roadster, който беше изстрелян в Космоса от SpaceX, стана факт тази сряда, като събитието беше представено от главния изпълнителен директор на двете компании Илън Мъск.

Превозното средство, което се "управлява" от манекена в скафандър "Starman" (Стармен), беше част от товара, прикрепен към втория етап на пускането на SpaceX Falcon Heavy Rocket, който стартира през 2018 година.

Космическата компания на Мъск публикува и туит, че колата е направила първото си приближаване до Червената планета, достигайки 8 милиона километра, или 5 милиона мили разстояние от Марс.

"Това е голямо разстояние. Марс се явява около 1/10 от диаметъра на Луната, толкова малък, но не и като точка", посочи пред CNN Джонатан Дауел от центъра за астрофизика Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Дауел проследява обекта чрез системата Jet Propulsion Laboratory Horizons на NASA, която изчислява точната траекторията на електромобила на база първоначалната орбита на Falcon 9, когато той напусна Земята. По думите на експерта колата е в елипсовидна орбита около слънцето.

Какво ще се случи с червената Tesla, пътуваща в Космоса?

Какво ще се случи с червената Tesla, пътуваща в Космоса?

Дори след милиони години автомобилът ще може да бъде разпознат, казва университетски преподавател

Червената Tesla е изминал около 1.7507 орбити около слънцето, според уебсайта whereisroadster.com, който проследява местоположението й. Обектът е на повече от 37 милиона мили от Земята и е изминал близо 1,3 милиарда мили от пускането си преди близо 2 години и 8 месеца. Електромобилът ще бъде най-близо до Земята през 2047 година, когато ще се намира на около 5 милиона километра от мястото, където е бил построен.

Един ден Стармен може и да се върне на Земята. Калкулации на Хано Рейн от университета в Торонто, Канада, показват, че има 6% вероятност роудстърът да се разбие на Земята и 2,5% вероятност да катастрофира във Венера през следващите няколко милиони години.

SpaceX спечели договор за $149 милиона с Пентагона за изграждане на сателити

SpaceX спечели договор за $149 милиона с Пентагона за изграждане на сателити

Те трябва да са готови до есента на 2022 г.