Мобилният телефон замени радиото, компактния фотоапарат и диктофона за огромната част от потребителите, а следващата "жертва" може да се окаже дебитната карта, след като над половината потребители вече излизат комфортно от дома си без физически портфейл и разчитат на виртуален. Това показват резултатите от проучване на платформата за разплащане Paysafe сред 14 500 души от различни държави, включително и България.

Контекст: Виртуалните портфейли използват NFC чиповете, които са налични в повечето смартфони и така ги превръщат в средство за безконтактни плащания. Първоначално по-популярни бяха услугите на небанкови финтех компании, но все повече традиционни кредитни институции също интегрират тази технология.

Дигиталните портфейли изпреварват кеша през 2020 г.

Дигиталните портфейли изпреварват кеша през 2020 г.

До 2024 г. по-малко от 10% от покупките в магазин ще бъдат с банкноти

Големи платформи като Apple Pay и Google Pay позволяват да "виртуализирате" банковата си карта и така да използвате телефона или смарт часовника си за плащане.

От друга страна: Дебитните карти все още са най-популярният метод за плащане - у нас 60% от респондентите ги използват при поръчка на храна за вкъщи, 62% - при настаняване в хотел и 58% - при организирането на далечни пътувания и ваканции. На този фон, около 6-7% са използващите виртуален портфейл в България - малко по-ниско от средното по света.

35% от българите се доверяват на дигиталните портфейли за изпращане на пари в чужбина

35% от българите се доверяват на дигиталните портфейли за изпращане на пари в чужбина

Според проучване на Paysafe

Германия и Италия са държавите, в които има най-голям прогрес при използването на тези платформи, като в някои сфери близо една четвърт от транзакциите минават през тях.

Какво предстои: 55% от анкетираните смятат, че мобилните портфейли ще заменят напълно дебитните и кредитните карти през следващите 10 години.

53% от българите и днес не се притесняват да излизат от дома си без физически портфейл - заявяват, че могат да разчитат на мобилния си телефон за плащането на всекидневните покупки.

Европа подготвя дигитален портфейл. Какво представлява той?

Европа подготвя дигитален портфейл. Какво представлява той?

Приближаваме ли се към край на физическите документи?

Още нещо: Въпреки поскъпването на живота, потребителското търсене на пътувания, гейминг и свободно време остава високо, показват данните на Paysafe. 51% от потребителите на глобално ниво все още дават приоритет на тези разходи пред други свои лични разноски.

Основни категории в разходите, направени онлайн, са храна за вкъщи (27% от запитаните), дрехи (25%), стрийминг услуги (25%) и пътувания (17%).