Преди време стана ясно, че Япония ще има своя нов модел граждански самолет за първи път от половин век насам. С важната задача се зае местната Mitsubishi Heavy Industries. Скоро обаче стана ясно, че с проекта има проблеми и на няколко пъти дебюта на модела беше отлаган.

Сега за шести пореден път от компанията удължават срока за пускането му, а новината за това породи нови въпроси около смисъла на мащабната инвестиция в самолета SpaceJet, пише Bloomberg.

Доставките на модела, който трябваше да бъде представен в средата на настоящата година, ще бъдат изтеглени след края на фискалната 2022 година, приключваща през март 2022 година. Това става ясно от съобщение на компанията. В него се казва още, че вложението в програмата ще бъде намалено с 496,4 милиарда йени или 4,5 милиарда долара.

Разработваният от Mitsubishi модел е за полети на кратки разстояния. С него японският лидер ще се конкурира със самолетите на Embraer. SpaceJet трябва да е първият разработен в Япония самолет от 60-те години на миналия век, като той ще разполага с място за 90 пътници.

Местните авиолинии ANA Holdings, които са първият клиент на Mitsubishi, обявиха, че ще търсят компенсация за забавянето.

Досега пускането на модела вече беше отлагано на пет пъти от първоначално посочения срок през 2013 година. За разработването му производителят си партнира с местната дивизия на Bombardier, която придоби през миналата година.