Амбициозната програма на Турция за собствен изтребител от пето поколение може да получи изключително мощен тласък с привличането на Пакистан, след като договор вече беше подписан с Азербайджан, съобщава Breaking Defense.

Бойният самолет KAAN, с който Анкара се надява да замени F-16, ще полети за първи път в близките месеци.

Контекст: KAAN се "роди" от изключването на Турция от програмата за изтребителя F-35. То дойде след като Анкара купи руски зенитно-ракетни комплекси С-400 и си навлече гнева на Вашингтон.

Разработката иначе е започната още през 2016 г. Новият самолет достига скорост от Mach 1,8, благодарение на двата си двигателя. Конструкцията му е трудна за засичане от радарите, а цялото въоръжение се съхранява вътрешно. KAAN може да поразява въздушни и наземни цели, като за откриването и следенето им се грижи модерен радар, комбиниран с различни компютърни системи с изкуствен интелект.

KAAN: С този свой самолет Турция заменя F-16

KAAN: С този свой самолет Турция заменя F-16

Изтребителят от пето поколение се разработва от 7 години

Местно производство е не само самолетът, но и цялата наземна инфраструктура, нужна за експлоатацията му - Турция още от Студената война получи сериозно американско ноу-хау за този тип системи.

Първият прототип беше показан през януари 2023 г., а през февруари беше направен пробен запуск на двигателите. Очаква се първият полет да бъде през тази година.

Детайли: Преди седмица стана ясно, че Азербайджан се включва в програмата KAAN с финансиране и евентуално партньорство. Преди дни обаче зам.-министърът на отбраната на южната ни съседка Челал Сами Тюфекчи коментира, че "скоро ще обсъдим с пакистанските си колеги включването им в нашата програма за национален реактивен изтребител KAAN".

Официално потвърждение от Исламабад към момента няма, но според експерти подобен ход е логичен. Страната, която е и ядрена сила, има собствена авиоиндустрия, която произвежда относително модерни бойни самолети като изтребителя JF-17, както и бойни дронове.

Първият турски безпилотен изтребител "Байрактар ​​Кизилема" излезе тестово на бойното поле

Първият турски безпилотен изтребител излезе тестово на бойното поле

Той ще се движи по-бързо от пътнически самолет Airbus 320

Турският авиоексперт Джем Догут коментира пред Breaking Defense, че Турция има особено близки отношения с Азербайджан и Пакистан - те са възприемани като братски народи и това улеснява сътрудничеството.

От друга страна: Въпреки големите амбиции на Реджеп Ердоган, според повечето експерти KAAN е на близо десетилетие от реално приемане на въоръжение. Очаква се бойният самолет да изглежда много по-различно от прототипа, който се готви за първия си полет - дизайнът му на практика все още не е финализиран, така че през 2023 г. в небето ще видим по-скоро технологичен демонстратор, отколкото готова за бой машина.

По-реалистично е KAAN да бъде приет на въоръжение около 2030 г. и то след разход от около 14 млрд. долара.

Използването на западни технологии при участие на Пакистан в проекта може да се окаже проблематично - страната има дългогодишно партньорство с Китай и това би могло да се превърне в проблем за някои производители.

Турция се отказва от покупката на американските изтребители F-16?

Турция се отказва от покупката на американските изтребители F-16?

Страната обсъжда и други варианти за боен самолет, заради високата цена

Освен това, САЩ може да не дават F-35 на Турция, но най-новите варианти на F-16 като Viper остават актуални. Те комбинират утвърдената платформа с авионика и въоръжение, близки или аналогични на тези при изтребителите от следващо поколение - на значително по-поносима цена. Това означава, че голям процент от задачите, за които е готвен турският изтребител, може да бъдат поверени на американската машина, която на всичкото отгоре също се произвежда в южната ни съседка.