Въпреки многото войни, климатични бедствия, чуми и пандемии, в така нареченото тъмно Средновековие са създадени някои от най-важните изобретения, които лежат в основата на еволюцията на човечеството.

Рядко си даваме сметка за това, но е достатъчно е мземем за една малка чат от тях като печатната преса, барута, вятърните мелници, очилата, библиотеките и дори хартиените пари. За тези изобретения, без които не можем да си представим живота днес, припомня сайтът Mediеvalists.net.

Механичен часовник

Времето е ценен ресурс. Макар устройствата за измерване на времето да са познати от древни времена, едва през Средновековието технологията позволява да бъдат създадени механични часовници. Те измерват времето по-точно и човекът може по-добре да организира своя живот.

Успех във всяко време: Историята на най-скъпия в света мъжки ръчен часовник

Успех във всяко време: Историята на най-скъпия в света мъжки ръчен часовник

Наскоро часовникът беше продаден за рекордните $31 милиона

Печатна преса

Китайците познават технологията за печат върху хартия от XI век. Четири века по-късно германецът Йоханес Гутенберг създава печатната преса, без която съвременният живот нямаше да бъде същият.

Барут

Изобретяването на барута е датирано някъде между IX и XI век в Китай. Не минава много време, преди да бъде използван като оръжие, пише labrujulaverde.com. Знаем, че монголите разпространяват барута из цяла Евразия, провокирайки революция във военното дело.

Водни и вятърни мелници

Човекът използва мелници още от времето на неолита. През Ранното Средновековие обаче те стават много популярни. Създадени са много разновидности, които се различават като конструкция.

Кафенета

Традицията да се пие кафе възниква на Арабския полуостров около XV в. За целта в османските земи били обособени специални места - кафенета. Те започват да се появяват в Европа по-късно, променяйки напълно местните обичаи и създавайки нови начини за поддържане на социални контакти.

Очила

Историята не помни кой точно е изобретил очилата със стъкла, но знае, че те влизат в употреба в Западна Европа в края на XIII в. Това изобретение на Средновековието решава проблема със зрението и е едно от най-ценените.

Обществени библиотеки

Счита се, че първата обществена библиотека в света е Malatesta Novello в Чезена, Италия. Тя отваря врати през 1452 година.

7 изобретения на древен Рим, които използваме и днес

7 изобретения на древен Рим, които използваме и днес

От правото до акведуктите и градоустройство, влиянието на Римската империя върху развитието на световното развитие е огромно