Вчера погледите на всички технологични любители бяха насочени към представянето на новите модели iPhone, от най-голямата по пазарна капитализация компания в света - Apple.

Общо взето, всичко свързано с новите устройства, бе вече известно на потребителите с изключение на може би най-важния детайл - цената на която ще се предлагат. Но и това вече е в историята.

А ето и равносметката:

iPhone XS - стартова цена от 999 долара

Тук спекулациите на инвеститори и анализатори бяха, че ще видим стартова цена със 100 долара по-надолу. Вместо това обаче, Apple реши да представи устройството при цената, на която бе предложен хитовия модел от миналата години iPhone Х. Предвид на факта, че през миналата година, моделът излезе при цена от 2 400 лева, а доларът поскъпна с около 2% за този период, напълно реалистично е да очакваме цената на новия модел да е отново в границите на около 2 400 лева.

Добрата новина, за всички любители на iPhone е, че излизането на новия модел, най-вероятно ще доведе до понижение в цената на вече "остарелия" Х, който може да се открие на пазара без обвързване с договор при нива от около 1 700 лева, за базовия модел, или с около 70 лева по-малко само в сравнение с началото на месеца.

іРhоnе Хѕ Мах

Това ще е най-скъпия смартфон, продаван в историята на Apple, като цената му ще стартира от 1 099 долара. По-големия брат на горепосочения модел e пo-гoлeмият cъбpaт c 6.5-инчoв ѕuреr rеtіnа бeзpaмĸoв eĸpaн и 3,3 милиoнa пиĸceлa.

Bъпpeĸи oгpoмния диcплeй, тoй e c пoчти cъщия paзмep ĸaтo іРhоnе 8 Рluѕ. Toй пpeдлaгa вcичĸo, ĸoeтo и пo-мaлĸият мoдeл, нo e c пo-гoлямa бaтepия, ĸoятo oбeщaвa чac и пoлoвинa пo-дълъг живoт мeждy зapeдниятa. Цeнaтa мy зaпoчвa oт 1099 долара.

iPhone XR

Към този смартфон, може да е насочен основния потребителски интерес, предвид на факта, че началната му цена стартира от 749 долара. Напълно е възможно обаче, достъпът до него да е силно ограничен на много пазари, заради потенциалния недостиг, който още от сега изглежда видим. А как изглеждаха стартовите цени на предходните модели iPhone.

Първият iPhone

Цената на първия модел iPhone, от далечната вече 2007-ма година, възлизаше на 499 долара при представянето му. iPhone X: $999 Представен през миналата година, този революционен модел на Apple промени броенето при смартфона. Точно за десетгодишнината на iPhone, цената на устройството сериозно надскочи всички други устройства предлагани до момента от компанията. iPhone 8 и iPhone 8 Plus: $699-$799 Показани за пръв път на 22-ри септември миналата година двата модела бяха с базови цени от 699 и 799 долара съответно. Двете устройства, се отличаваха с най-здравото стъкло, влагано някога в модели на компанията, както и най-добрите камери до момента. iPhone 7 и iPhone 7 Plus: $649-$749

Представен през 2016-та година, моделът iPhone 7 бе със стартова цена от 649 долара, като прибави сериозни нововъведения, сред които нова по-добра система за снимки, както и така желания от потребителите "по-добър живот на батерията". Новият модел, който излезе в пет цвята, бе за пръв път представен като водо- и прахо-устойчив.

iPhone 6S и iPhone 6S Plus: $649-$749

Представени през 2015-та година, двата смартфона стартираха от цени съответно при 649 долара за по-малкия и 749 долара за по-големия модел. Това бяха първите устройства, които можеха да работят с по-напредналите LTE-мрежи, и се отличаваха с Touch ID, както и 3D Touch.

IPhone 5 и iPhone 5s: $649

Представени през 2012-та и 2013-та година, тези два модела отбелязаха съществено технологично израстване, в сравнение с предшествениците си по отношение на използвания хардуер. Най-сериозните промени бяха в насока на дисплея, чиповете и камерата, където компанията винаги се е опитвала да е лидер.

Компанията продава над 2 милиона броя за първите 24 часа на приемане на поръчките за модела iPhone 5.

За да компенсират повишението в цената, от Apple представиха и "евтин" модел "5c", който обаче се оказа пълен провал. Цената на смартфона не бе достатъчно по-ниска, за да компенсира всички лишения, които се налагаха от потребителите.

iPhone 4S (16GB): $649

Първият модел, който поглежда към по-високи цени за смартфона. По-точно с цели 150 долара повече за стартовия модел, в сравнение с неговия предшественик. Тук компанията за пръв представя 8-мегапикселова камера, производство на Sony, която ще се използва по-късно и при 5-та му серия.

iPhone 4: $499

След неколкократно изтичане на информация в интернет, устройството бе представено през юни на 2010-та година. Тук за пръв път компанията представя "ретина дисплей", както и новата си операционна система iOS4, отличаваща се с възможност за мултитаскинг. Това бе и първия iPhone, включващ в себе си предна камера.

iPhone 3G и iPhone 3GS (16GB): $599

Първият модел бе представен на 9-ти юни 2008-ма година, като все още се отличава с повечето от характеристиките на оригиналния смартфон. Втората серия става реалност една година по-късно, като цената остава непроменена и доста висока, според редица критици. През първия уикенд от предварителните продажби, моделът GS се продава в размер от над 1 милион броя, което е своебразен рекорд за това време. Основното подобрение е в скоростта му, като той е два пъти по-бърз, в сравнение със своя предшественик. Това идва да се покаже и от абревиатурата "S" (от скорост) в името му.

Първият iPhone Цената на първия модел iPhone, от далечната вече 2007-ма година, възлизаше на 499 долара при представянето му.