Каквато и позиция да имат американците по дебатите с коледна тематика (като например какво точно изобразява логото на Старбъкс или дали трябва да се допуска излагане на религиозни символи на публични места) е трудно да отречем, че празникът има важна роля в живота на хората.

Точно на време за празничния сезон, ето 5 факта за това как празнуват хората в САЩ от изследователския център Pew Research.

1. Девет от десет американци (90%) и 95% от християните казват, че празнуват Коледа, според допитване от изследователския център. Докато тези стойности генерално се запазват непроменени последните години, ролята на религията в коледните чествания изглежда намалява.

Днес 46% от американците казват, че празнуват Коледа като предимно религиозен (а не културен) празник, което е понижение от отчетените стойности от 51% през 2013 г. заради поколението на милениалите, които по-рядко биха заявили, че празнуват Коледа в религиозен смисъл.

Преобладаващата част от възрастните американци - 56%, също така казват, че религиозните аспекти на празника са по-малко в центъра на нещата в Америка днес в сравнение с преди, въпреки че сравнително малък процент са притеснени от този тренд.

2. Когато отидат до магазина кой е поздравът който предпочитат - "Весела Коледа" или "Весели празници"? Това може да е чувствителен въпрос за някои, но все по-голяма част от допитаните нямат строго определено мнение.

Около половината от американците (52%) казват, че няма значение как ги поздравяват в магазина, което е повишение от 46% процента през 2012г. Около една трета (32%) избират "Весела Коледа "- понижение от 42% преди 5 години. Републиканците са далеч по-сконни да предпочитат "Весела Коледа" от демократите.

3. Излагане на празнични символи на държавна собственост е друг спорен аспект. Дали трябва да бъдат допускани християнски символи, като сцени на раждането на Иисус на публична собственост, и ако да, дали само те трябва да бъдат излагани или трябва да са придружени от символи от други вероизповедания? Нарастващ дял от запитаните американци казват, че религиозните изложения не трябва да се допускат на държавна собственост при никакви обстоятелства (26%, спрямо 20% преди три години). Същевременно намаляващ дял твърди, че християнските символи трябва да бъдат разрешени на държавна собственост, дори ако не са придружени от символи от други религии (37%, спад от 44% през 2014 г.). Приблизително три на всеки десет (29%) казват, че тези изложения трябва да се допускат само ако са придружени от други религиозни символи като свещи от ханука, дял, който поддържа относително стабилно ниво през последните години.

4. Американците отдавна спорят дали сцените на раждането на Иисус и други религиозни сцени на публична собственост нарушават Първата поправка на Конституцията на САЩ. През 80-те години Върховният съд постанови две важни решения, които позволяват показването на светото раждане, ханука менора и други религиозни символи за празниците на публичната собственост, стига те да не подкрепят активно или да не промотират определена религия или религия като цяло. На практика религиозните символи, които са част от по-обхватния секуларен празничен списък (съдържащи, например, коледни елхи, Дядо Коледа и северните елени), имат много по-големи шансове да оцелеят пред съдебно предизвикателство, отколкото тези, които са единствено или по-открито религиозни.

5. Повечето американци вярват, че елементите на библейската коледна история отразяват действителните исторически събития, въпреки че процентът, изразяващ този възглед, се е понижил значително през последните години. Две трети (66%) казват, че Исус е роден от девица, в сравнение с 73%, които твърдят това през 2014 г.; 75% вярват, че е бил поставен в ясли, спад от 81%. По същия начин процентът от запитаните , които казват, че вярват, че мъдреци, ръководени от звезда, са донесли Исус и че ангел се е явил на овчари, за да обяви раждането на Исус - също се е понижил. Малко мнозинство от възрастните в САЩ (57%) смятат, че и четирите от тези неща действително са се случили, спад от 65% преди три години. Вярата в тези събития е намаляла не само сред хората без религиозна принадлежност, но и сред християните. Като цяло около един на всеки пет американци (19%) сега казват, че никое от тези неща действително не се е случило.