Дубай. Може би няма по-подходящ синоним на думата "лукс". Това е вторият град по брой петзвездни хотели в света. Мястото на футуристичните технологии и изкуствените острови. Още по-изненадващо е, че мегаполисът е признат от анализаторите за един от най-лошите градове за живеене.

Как Дубай се превърна в символ на успеха? И защо се нарича градът на лъжата?

Снимка 540810

Източник: iStock

Предприемчивите дубайци

Историята на града традиционно се свързва с откриването на петрол в региона и бързото урбанистично развитие, което започва в края на 60-те години на миналия век. Търговският успех обаче започва да съпътства местните араби още в началото на 20 век.

Всичко се дължи на благоприятното географско местоположение на региона: наличието на удобно пристанище и близостта до Иран. И двете условия направиха местното пристанище популярно сред чуждестранните търговци.

През 1901 г. Шейх Мактум увеличава привлекателността на Дубай. Предприемчивият владетел намалява данъците върху транзита на товари, предоставя безплатни парцели на чужденци и осигурява тяхната надеждна защита. С тези стъпки той примамва търговци от близките емирства, осигурявайки на страната си бърз икономически растеж.

По-специално, Дубай се е фокусирал върху добива на перли и риболова. През 1890 г. британците наброяват само 4000 души в селището. Към 1910 г. техният брой нараства до 10 хиляди. Това е било доста добър показател през онова време за Арабския полуостров. Но през 30-те години на миналия век перлите започват да се култивират изкуствено в Азия.

Местните араби преминаха към препродажба на злато. Купуват го от Великобритания и го продават на Индия. До 60-те години на миналия век Дубай се превърна в център за търговия със злато в Арабския свят. Най-накрая през 1966 г. тук започва добива на петрол и градът получава максимален стимул за растеж. Рибарските колиби се превръщат в каменни сгради, а те от своя страна в небостъргачи.

Снимка 585848

Източник: iStock by Getty Images

Фалшив град

В Дубай няма обекти с историческо наследство. Градът непрекъснато се преустройва и всички сгради тук са нови. Ясно осъзнавайки, че петролът в крайна сметка ще свърши, арабите се фокусираха върху привличането на богати туристи от Европа, Азия, Русия, Саудитска Арабия и други страни.

Всичко, което е в града, е създадено за "показване". За пътници, които търсят няколко дни ли седмици ваканция. Обслужването е на ниво, всичко е максимално богато и луксозно. Много търговски центрове, идеални морски курорти, изкуствени острови, развлечения за всеки вкус.

Мегаполисът обаче е абсолютно неподходящ за постоянен семеен живот. Не са създадени условия за пешеходци. Градският транспорт е претъпкан с азиатски трудови мигранти. Шофьорите са в постоянни задръствания.

Кварталите на Дубай са буквално разделени от широки магистрали, което прави пресичането на пътя много трудно. За да пресечете пътя, трябва или да рискувате живота си, или да изминете много километри до някакъв пешеходен прехода.

Дубай е един от най-скъпите градове в света. Жилищата тук са много скъпи, средната цена за апартамент е около 800 хиляди долара. Пазарът на услуги значително отстъпва на европейския като качество. Медицината е напълно безплатна.

Ако тези проблеми не изглеждат големи, ето още един: Дубай няма канализационна система! Отпадъчните води се изпомпват ежедневно с фекални камиони. Отпадъците не се рециклират, а се съхраняват на депо. Едва през 2021 г. ОАЕ започна изграждането на инсталации за третиране на отпадъци. За един от най-богатите градове в света това е просто немислимо.

Снимка 560781

Източник: iStock

Дубай се е научил да изненадва

Днес това е от първостепенно значение за града. Като капан, към който летят насекоми. Дубай има доста лош климат, няма красива природа, богата история и култура. Изглежда, че първоначално е нямал шанс да спечелите сърцата на разглезените хора. Но Дубай го направи. Най-луксозните хотели и магазини, ресторанти от най-добрите готвачи от цял ​​свят. Отлично обслужване на всички етапи, от авиокомпаниите на Emirates до най-екзотичните развлечения.

За 23 години (от 1995 г. до 2020 г.) населението на Дубай е нараснало от 670 хиляди до 3 милиона души и продължава да расте. Но, не местните жители се размножават толкова бързо - хора от цял ​​свят идват в града. Дубай, като гъба, изсмуква най-доброто! Тук можете не само да харчите пари, но и да печелите пари. Местното население (арабски граждани на ОАЕ) тук е по-малко от 15%, всички останали са временни жители.

Повечето от тях са гастарбайтери, същите "строители на пирамиди". Индийци, пакистанци, бангладешци, които строят чудеса във всякаква жега. Днес те са основното население на града. Живеят в казарми, където няма нормални хигиенни условия, често дори без климатици в непоносимо горещия климат. Вечер опашки от бели автобуси със строителни работници се влачат към лагерите в огромни колони. Това е самото дъно.

Снимка 463186

Източник: iStock

Трудово робство

Местните араби, които буквално живеят в лукс, изобщо не се притесняват от високите цени и градските условия. Арабското население обаче съставлява едва 10% от населението. Останалите 90% са трудови мигранти. А правозащитните организации редовно документират системни нарушения на техните права.

Според Human Rights Watch има расова дискриминация срещу азиатски работници в Дубай. Това се изразява не само в безхаберие и тежки условия на труд, но и в директни нарушения на закона. Арабските фирми набират хора в чужбина, като предоставят атрактивни условия и заплащане.

Заинтересовано лице тегли заем, за да се премести в Дубай. Но когато пристига на място, условията на трудовия договор се оказват значително по-лоши от първоначално предложените. Освен това работодателите отнемат паспортите на служителите, за да не могат да се движат из страната.

Трагедията за тези работници се влоши по време на пандемията от коронавирус. На много хора спряха да им плащат заплатите, бяха уволнени и изритани на улицата, оставяйки ги с дългове и без средства за препитание.

Според много урбанисти и пътешественици Дубай не е истински град. Това е огромен увеселителен парк. Цялата инфраструктура тук е създадена, за да привлече богати туристи и да ги измами с максимална сума пари.