Името на наркобарона Кристофър Кинахан-старши "излезе" зад в дръзка оферта за закупуване на флота от египетски военни транспортни самолети, разкрива международно журналистическо разследване.

През 2020 г. дубайска компания, свързана с Кинахан, Sea Dream Middle East General Trading LLC, се опита да закупи девет употребявани de Havilland Canada DHC-5 Buffalo от египетските военновъздушни сили, според документи, получени от Платформата за разследваща журналистика и Международния консорциум на разследващите журналисти.

Наркобарон дава $100 милиона за убийството на Доналд Тръмп

Наркобарон дава $100 милиона за убийството на Доналд Тръмп

Сериозно е ядосан

Стотици документи показват, че Кинахан води сделката, включително създаването на уебсайт и се опитва да сключи подобни сделки в Африка и Латинска Америка. Той проучвал закупуването на турбовитлов самолет Антонов Ан-26 във Венецуела.

Документите са част от изтекъл материал, който включва забележителни снимки на фото-предпазливия престъпен бос. Ключови събития и лица, разкрити в документите, били потвърдени от множество източници.

Кинахан искал да купи DHC-5 Buffalos, известен с възможностите си за излитане и кацане на къси разстояния, докато се представял за консултант по хуманитарна авиация. Той направил това с помощта на жена, която според източници е негов дългогодишен партньор, и група сътрудници, използващи компании в Дубай, Сингапур и Малави.

Русия започна да "канибализира" самолети

Русия започна да "канибализира" самолети

Заради липса на резервни части

65-годишният мъж е лидер на една от най-известните банди в Европа, картел за наркотици, пране на пари и трафик на оръжие с връзки в Азия, Латинска Америка и Близкия изток. Наричан "елегантния дон", той притежава ирландски и британски паспорти, говори с англо-ирландски акцент и е живял в Испания и Белгия. Съобщава се, че той може да разговаря на френски, холандски и испански.

Кинахан, който според Министерството на финансите на САЩ се намира в Дубай, се е представял в уебсайтове и социални медии, включително LinkedIn, като консултант по авиация и бизнес на име Кристофър Винсънт. Кинахан, чието средно име е Винсънт, е използвал множество имена на фирми, които включват инициалите CV, като CVK Investments, и име в Twitter, @CVBizbroker.

Той е осъждан за разпростанение на хероин и пране на пари. Съединените щати предложиха награда от 5 милиона долара за информация, водеща до арестуването или осъждането му.

Снимка 598165

Източник: Wikipedia

"Тайникът" с документи на Кинахан хвърля светлина върху вътрешното функциониране на сенчеста операция, която очевидно е имала за цел да осигури самолети на известния престъпен бос, така че той да може по-лесно да пренася наркотици, пари, хора - или каквото друго пожелае - из Африка и Близкия изток.

Поръчките за самолети Boeing скочиха с 43%

Поръчките за самолети Boeing скочиха с 43%

Фактическите доставки за януари-март възлизат на 95 самолета

Интерпол смята, че Зимбабве, Малави, Мозамбик и други африкански страни се използват като транзитни страни от международни престъпници за контрабанда на наркотици.