Пътуването в Космоса в крайна сметка може да се достъпно изживяване, дори ако не сте милионер или милиардер. Или поне такива планове има един японски стартъп.

Компанията Iwaya Giken обяви плановете си да пусне своя "балон с хелий", с които ще може да се пътува до Космоса, пише Business Insider.

Главния изпълнителен директор на Iwaya Giken Кейсуке Ивая признава, че изобретението му е било вдъхновено от д-р Емет Браун от популярния филм "Завръщане в бъдещето".

Още докато е студент Ивая дори разработи и успешно изстрелва "балони" с прикрепени към тях камери, които правят снимки на 45 км над Земята.

Целта на Ивая е да направи комерсиалното космическо пътуване - което може да струва милиони долари - по-достъпно. Компании като американските SpaceX и Blue Origin вече продават билети за пътувания до Космоса, но цените също са космически - от 250 000 долара до над 50 милиона долара.

"Космическият кораб" на Iwaya Giken се разработва от 2012 г.. Той представлява кабина с две седалки: една за пилота и другата за туриста. Той се издига от балон с хелий, който според компанията може да се издигне до 24 км нагоре, което е средата на стратосферата.

На тази надморска височина - по-висока, отколкото може да лети реактивен самолет - пътниците ще могат да видят част Земята.

Български сателит е изпратен в Космоса с първия за годината полет на SpaceX

Български сателит е изпратен в Космоса с първия за годината полет на SpaceX

Мисията на компанията на Илон Мъск ще изведе в орбита на 114 сателита от 24 държави, сред които и България

Кабината разполага с големи прозорци, за да могат пътниците да наблюдават спокойно разкриващата се гледка. Времетраенето на цялото пътуване ще е около четири часа. Ще се излита от пристанище Хокайдо, а космическият кораб ще се издига нагоре за два часа, ще остане над Земята за още един час и ще се спуска обратно на Земята за още час.

Хелият ще може да се използва повторно, коментират от компанията. Космическият кораб ще се издига само в японското въздушно пространство.

Един полет ще струва приблизително 180 000 долара, но цената ще бъде намалена на няколко десетки хиляди долари, казва Ивая.

Заинтересованите имат време до края на август да кандидатстват за пътуване с космическия кораб. Първите петима пътници ще бъдат обявени през октомври, като полетите ще се извършват през седмица.