В момента не може да се говори за влошаване на личните финанси, имайки предвид, че безработицата не се е увеличила толкова много през януари, спрямо септември. От гледна точка на средната работна заплата, дори има ръст на личните финанси. Заради мораториума, все още в търговските банки, не се наблюдава и голямо количество необслужвани кредити. Това заяви Лилия Димитрова, ръководител на една от компаниите за събиране на вземания в България в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Много малка част от кредитите, които се възползват от спиране на плащанията започнаха да излизат в търговските банки и е рано да се каже какво ще се случи. Може да се прогнозира обаче, че нивото на лошите кредити (на ниво държава) до момента е бил 7%, което е високо за ЕС. Очакванията ни са, че този процент на кредитите, които са в мораториума ще бъде 10%", казва тя.

По думите й ако са раздадени 10 милиарда лева кредити, както се твърди, това означава, че около 1 милиард лоши кредити биха влезли в икономиката.

Законът за 10-годишната давност

По думите на Димитрова той влиза в сила от първи юни, но има много неясноти относно него.

"От практическа гледна точка не е ясно как се обявява тази давност - ако към момента гледаме какво пише в закона от гледна точка на давностни срокове, то те се обявяват по съдебен път", заяви тя.

Според експерта заради кризата с Covid има доста сериозно намаление по плащанията.

"Това се наблюдава не само във фирмите за управление на вземанията, а също и в банките и при фирмите за бързи кредити. Това намаление на плащанията води до по-ниски цени на портфейлите, които ние изкупуваме. Отделно от това, ако и според начина, по който започне да влияе закона за абсолютната давност, се очаква още едно намаление. Това намаление на цените директно ще рефлектира върху потребителите", казва Димитрова.

Към момента не може да се правят прогнози дали законът ще влезе в сила, тъй като се обжалва пред Конституционния съд, смята експертът.

Какво да очакваме през 2021 г.?

По думите й през 2020 почти всички фирми на пазара спират да купуват портфейли. "От тази гледна точка 2020 година беше с много по-малко количество продадени кредити, в сравнение с предишните години. През 2018 г. например бяха продадени кредити с номинал около 2 милиарда лева. За миналата година това число ще е в пъти по-малко", заяви тя.

Какви са съветите към длъжниците?

Според Димитрова винаги има възможност за преговаряне и диалог с банката кредитор или с финансовата институция, която е предоставила кредита.

"Това е задължително да се направи, защото показва отговорност и разбиране. Ако клиентът се крие и отказва да се свърже с нас или с банката, тогава ситуацията се влошава от гледна точка на продължителността и допълнителни такси. Ако обаче клиентът изпадне в сериозно затруднение и е без работа и т.н., то тогава трябва да се обмислят други варианти. Трябва да се прецени какъв е видът кредит, неговото оскъпяване - ако става дума за ипотечен кредит, е по-добре ние сами да продадем имота, който е ипотекиран и да възстановим парите на банката", заяви тя.

По думите й ако не плащаме вноски дълга период от време, то ще се начислят такси, банката ще ни осъди и ще ни вземе имота, като се окаже, че ще дължим още такси.