Почти 15 месеца след арестуването на дузини от най-богатите и влиятелни хора в Саудитска Арабия и затварянето им в хотела Ritz-Carlton в Рияд, принц Мохамед бин Салман обяви акцията за невероятен успех, пише Bloomberg.

Антикорупционна комисия, оглавявана от самия него, съобщи, че от общо 87 души са конфискувани около $107 милиарда - в кеш, недвижими имоти, компании и акции.

Задържаните малко по малко излизаха от затвора в продължение на година. Милиардерът Мохамед Ал Амуди бе освободен миналата неделя, след като бе държан заключен на неизвестна локация по обвинение за корупция и подкуп. Амр Ал-Дабаг, филантроп и бивш министър, също бе освободен наскоро, както и други.

На множество от задържаните Рияд наложи ограничения, като забрани за пътуване и следене. Ето и последния статус на четирима милиардери, според Bloomberg:

Принц Ал-Уалид бин Талал

Освободен през януари 2018

Промяна в богатството от последния ден преди ареста: с $4 милиарда по-малко до $11 милиарда.

Най-богатият човек в Саудитска Арабия бе освободен след 83 дни. Акциите на инвестиционната му група Kingdom Holding Co. поевтиняха с 22 процента след ареста му.

Мохамед Ал Алмуди

Освободен през януари 2019

Промяна в богатството от последния ден преди ареста: с $1,4 милиарда по-малко до $8,7 милиарда.

Ал Алмуди е вторият най-богат в кралството. Той бе освободен на 27 януари, шест седмици след като Рияд потвърди, че е задържан по обвинения за подкуп.

Богатството му произлиза от договор с правителството по времето на крал Фахд и сега активите му са основно извън страната.

Той притежава най-голямата компания за гориво в Швеция и е най-големият индивидуален инвеститор в родната си държава Етиопия, където притежава златни мини, хотели и други.

Статусът на бизнеса му в Саудитска Арабия - включително верига бензиностанции и инженерна компания - остават неясни.

Салех Камел

Освободен през януару 2018 г.

Промяна в богатството от последния ден преди ареста: със $700 милиона по-малко до $3 милиарда.

Камел е пионер в съвременния ислямски финансов свят. Богатството му произтича от базираната в Бахрейн Albaraka Banking Group and Dallah Albaraka, холдингова компанията, която контролира бизнеси в здравеопазването, недвижимите имоти и производството на храни.

Той и един от първите медийни магнати в страната. През 70-те години на миналия век той създаде една от първите продуцентски компании. И бе сред първите инвеститори в регионалния медиен гигант Middle East Broadcasting Center, където имаше 60% - които правителството реши да му отнеме.

Фауаз Алхокаир

Освободен през януари 2018

Промяна в богаството спрямо последния ден преди ареста: с $520 милиона по-малко до около $950 милиона.

Алхокаир е съосновател и основен акционер във Fawaz Alhokair Group, която основал с братята си през 1990 г. Акциите ѝ поевтиняха с 41 процента след ареста.