Уорън Бъфет се завърна сред петте най-богати хора в света на фона на рязък спад в цените на технологичните акции, които подкопават богатството на собствениците на бизнеси и ръководителите на компании в "Силициевата долина".Състоянието на Бъфет нарасна със 7,2% тази година до 116,7 милиарда долара, след като акциите на неговата Berkshire Hathaway Inc. се повишиха, което го постави на пето място в индекса на милиардите на Bloomberg.

През същия период технологични милиардери като Илон Мъск от Tesla и Джеф Безос от Amazon.com видяха нетната стойност на богатството им да се понижава с 15% или повече.

Това е първият път от година, когато 91-годишният Бъфет се класира толкова високо сред списъка на 500-те най-богати хора в света. Той падна до 11-та позиция през октомври на миналата година.Изкачването на Бъфет в класацията се предопределя основно от бягството на инвеститорите от технологичните компании през последните седмици, като индексът Nasdaq Composite падна с 3,6% в понеделник до най-ниското си ниво от почти година.

Американските акции като цяло паднаха най-много от 17 месеца, след като руската инвазия в Украйна предизвика опасения от продължителен недостиг на петрол и ускоряване на инфлацията в световен мащаб.

В петък Berkshire Hathaway разкри покупка на почти 30 милиона допълнителни акции в Occidental Petroleum Corp., базирана в Хюстън петролна и газова компания. Сделката, на стойност приблизително 1,6 милиарда долара в понеделник по обед, помогна за намаляване на почти рекордния кеш от 146,7 милиарда долара, държани от фонда на Бъфет.

Инвестицията на Бъфет, до голяма степен е в унисон с неговата философия, че най-лошото нещо, което могат да направят инвеститорите е да държат кеш по време на военен конфликт.

"Единственото нещо, в което можете да бъдете напълно сигурни, е, че ако влезем в някаква много голяма война, стойността на парите ще падне - това се случва в почти всяка война, за която знам. Последното нещо, което бихте искали да направите, е да държите пари по време на война", каза той в едно от многобройните си интервюта.

Бъфет купи първите си акции през 1942 г., когато "макро факторите не изглеждаха добре", но настоя, че инвеститорите честно казано "ще бъдат много по-добре да притежават производствени активи през следващите 50 години", отколкото парчета хартия.

Може да изглежда, че думите му ще звучат странно за индивидуалните инвеститори днес, когато се водят военни действия в Украйна, но за тези, които не се страхуват да вложат няколко долара за работа, може и да е добър момент.

Страховете от нарастване на инфлацията и забавяне на растежа, отчасти предизвикани от пандемията COVID-19, тежат върху умовете на някои инвеститори, преди войната в Европа да доведе до скок в цените на суровините. Дори ако битката се разреши, "има риск щетите вече да са нанесени. Бъдете отбранителни и леко рискувайте", съветват финансови експерти.

При разглеждане на миналите епизоди на стагфлация, измерени чрез индекси на мениджърите по закупуване на производство в САЩ и годишните основни потребителски цени на ОИСР, датиращи между 2019 и 1960 г. става ясно, че пазарите са били в тази ситуация в 31% от времето.

В заключение, най-добрите относителни представяния по време на стагфлация са от защитни средства, като фармацевтично здравно оборудване и услуги, комунални услуги, храна и тютюн, и дори защитни технологии, като софтуер.

И ако говорим за рефлация, здравното оборудване и услуги, храната и тютюна, енергията и софтуерът се справят добре и в двата режима, докато автомобилите и диверсифицираните финанси не. Потребителските услуги, междувременно, се справят по-добре от потребителски цикличните компании по време на стагфлация.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.