Чешкият милиардер Даниел Кретински купи къща в Париж, в съседство с Елисейския дворец, от руския милиардер Дмитрий Риболовлев и бившата му съпруга през 2020 г.

Къщата е закупена от холдинг на милиаредера, наречен Paris Real Estate, за 21,5 милиона евро, показват документите на компанията, цитирани от Bloomberg. Транзакцията е извършена през ноември 2020 г. и не е обявена досега.

47-годишният Кретински притажава електроцентрали, дял в Royal Mail Plc, West Ham United FC и групи за търговия на дребно, включително Casino Guichard-Perrachon и Fnac Darty във Франция.

Къщата беше обект на спор между Риболовлев и бившата му съпруга Елена Риболовлева, като всеки притежаваше половината от имението. Те купуват имота за 18,2 милиона евро през 2008 г., точно преди да започнат бракоразводната процедура. Разводът стана съдебна битка в продължение на години.

Имение за $11 милиона на покоен богаташ от САЩ ще бъде разделено на 119 нищо неподозиращи роднини

Имение за $11 милиона на покоен богаташ от САЩ ще бъде разделено на 119 нищо неподозиращи роднини

Екип от адвокати се готви да разпредели имението на Джоузеф Станчак между роднини в Северна Америка и в Европа

Разположена на частна улица с директен изглед към двореца, градската къща се простира на 700 квадратни метра. Някога е принадлежала на императрица Евгения, омъжена за Наполеон III, и е имала различни собственици аристократи. През 19 век къщата е имала тунел, свързващ я с Елисейския дворец, според пътеводител.

56-годишният Риболовлев е 11-ият най-богат човек в Русия според индекса на милиардерите на Bloomberg и не е сред бизнесмените, които са били санкционирани от САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз заради войната в Украйна. Притежава мажоритарен дял във футболния клуб AS Monaco и е жител на Монако през последното десетилетие.

Луксозно имение във Флорида беше продадено за $22,5 милиона - два пъти по-скъпо от преди година

Луксозно имение във Флорида беше продадено за $22,5 милиона - два пъти по-скъпо от преди година

Построено е през 2011 г. в средиземноморски стил

Миналата година инвестиционна компания, подкрепяна от Кретински, купи замък, югозападно от Париж за 43 милиона евро и планира да го превърне в луксозен хотелски комплекс.