Богатството на Китай се концентрира все повече в ръцете на технологичните предприемачи, въпреки че някои от фармацевтичните магнати и свиневъди също се класират в списъка на супер богатите.

Милионерите и милиардерите тази година са по-малко в списъка на най-заможните хора в Китай, изготвян от Hurun Report, a този спад е за втора поредна година. Въпреки това средното богатство се увеличава след пренасочването на страната към дигиталната икономика.

През годините различни хора са били сред най-богатите в Китай, заяви Рупърт Хугеверф, председател на Hurun Report. "Технологичните предприемачи заменят тези от традиционните сектори като производство и недвижими имоти", добави той. "Богатството се концентрира в ръцете на онези, които са в състояние да се адаптират към дигиталната икономика."

Основателят на Alibaba Джак Ма все още е най-богатият човек в Китай с нетно богатство от 39 млрд. долара, а Пони Ма - основателят на Tencent, се изкачва с едно място до втората позиция с богатство от 37 милиарда долара.

Сред хората с най-голяма разлика спрямо предишната година са Сун Пяоян и Жон Хуижан, които се изкачват с 15 позиции и стават 5-и. Съпрузите удвояват богатството си до 25 милиарда долара, след като компанията им Hansoh, която произвежда лекарства за шизофрения и биполярно разстройство, стана публична на борсата в Хонконг. 

Кои са най-богатите руснаци?

Кои са най-богатите руснаци?

Според Forbes

Нарастващият брой китайски предприемачи, за които основен източник на богатство са технологиите или фармацевтичните продукти, отразява променящата се икономика на страната. Китай от години се опитва да се раздели със статута си на световна фабрика и да се превърне в място за високотехнологичните таланти и иновации.

Колин Хуан Женг, основател на компанията за електронна търговия Pinduoduo, стана първият бизнесмен, роден през 80-те години, който влиза в Топ 10. Богатството на 39-годишния Женг нараства до 19 милиарда долара, с което той застава на 7-о място в класацията.

От същото поколение е и 36-годишният Жанг Иймин, основател на ByteDance. Неговата компания стои зад популярните приложения за видео съдържание и новини като TikTok и Toutiao. Той влиза в топ 20 с нетно богатство от 13,5 милиарда долара.

Рен Женфей, основателят на технологичния гигант Huawei, също успява да се изкачи с няколко десетки места в списъка, въпреки факта, че компанията му е под огромен натиск от САЩ. Рен притежава 3 млрд. долара и това го поставя в Топ 200.

От друга страна, някои от най-големите производители на храни също са имали добра година, подпомогната от покачването на цените на свинско месо.

Чин Ийнлин и Киян Ин от Muyuan, които притежават втория по големина производител на свинско месо в Китай, са утроили богатството си до 14 милиарда долара, печелейки от високите цени на свинското месо поради избухването на епидемията от свински грип. А Жан Йонг и Шу Пинг, двойката зад популярната верига ресторанти Haidilao, са удвоили богатството си до 17 милиарда долара.

Традиционното производство и недвижимите имоти все още са важни източници на богатство в Китай, но има по-малко супер богати хора, които печелят парите си в тези сектори и печалбата им намалява.

Къде живеят топ 50 на най-богатите хора в света?

Къде живеят топ 50 на най-богатите хора в света?

Те са жители на 12 различни държави

Сю Джаин - собственик на имоти, е третият най-богат човек в Китай, но богатството на основателя на Evergrande Group пада с 13 милиарда долара в сравнение с преди две години, когато той е бил на първо място в списъка. Сега притежава 30 милиарда долара.

Големите залози в областта на технологиите обаче са рискови, особено когато са в супер конкурентни индустрии като електромобилите и смартфоните.

Ли Бин, основател на NIO (производител на електрически автомобили) знае това. Богатството му спада почти наполовина до 860 милиона долара. Акциите на компанията падат с над 74% за годината, тъй като се бори с превишаване на разходите и слабо търсене на автомобилите, които предлага.

Основателят на Xiaomi Лей Джун също губи около една трета от богатството си, тъй като компанията му търпи спад в глобалните продажби на смартфони. Въпреки това той все още притежава 10,8 милиарда долара и е в топ 30.

Това са най-богатите жени в света

Това са най-богатите жени в света

Голяма част от тях са наследили своите милиарди от семейството или от съпрузите си