И лалетата, и биткойните са свързвани с финансови балони, но в гигантска оранжерия близо до Амстердам холандци се опитват да ги накарат да работят заедно, пише Hurriyet Daily News.

Инженер Берт де Гроот инспектира шестимата биткойн "миньори ", докато топлина, която се отделя при този процес загрява оранжерията, където растат редици лалета. По този начин оранжерията намалява зависимостта си от газ, чиято цена скочи след инвазията на Русия в Украйна. Сървърите от своя страна се захранват от слънчева енергия от панели на покрива, намалявайки обикновено огромните разходи за електроенергия за копаене и намалявайки въздействието върху околната среда.

Междувременно както фермерите, така и компанията на де Гроот, Bitcoin Brabant, печелят крипто, което все още привлича инвеститори въпреки неотдавнашния срив на пазара.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд е арестуван на Бахамите

Арестуваха "Кралят на крипто" Сам Банкман-Фрайд на Бахамите

Той е арестуван за "финансови престъпления" срещу законите в САЩ и Бахамските острови

Любовта на Холандия към лалетата предизвика първия срив на фондовия пазар през 17-ти век, когато спекулациите с цените на луковиците доведоха до скок на цените, само за да се сринат по-късно. Сега Холандия е най-големият производител на лалета в света.

Междувременно добивът на криптовалута изисква огромни количества електроенергия за захранване на компютри, което води до въздействие върху околната среда на фона на глобалните усилия за справяне с изменението на климата. Де Гроот, който стартирал бизнеса си по-рано тази година и сега има 17 клиента, включително ресторанти и складове, казва, че биткойн и лалета се допълват идеално.