По-рано тази седмица Axiom Space разкри имената на четиримата туристи милиардери, които ще пътуват до Международната космическа станция на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX.

Заедно с бившия астронавт на НАСА Майкъл Лопес-Алегрия, който е вицепрезидент на Axiom Space, пътници ще бъдат американският инвеститор Лари Конър, канадския филантроп Марк Пати и израелския бизнесмен Ейтан Стибе. Всеки от тях, без Лопес-Алегрия, е платил по 55 милиона долара за това пътуване. Само престоят на един човек на станцията ще струва 45 000 долара. Те ще прекарат общо 8 дни. 

Кои ще са първите туристи в Космоса?

Майкъл Лопес-Алегрия е американски астронавт на НАСА, участвал в четири космически полета и  престой в космоса - 215 денонощия и 8 часа като командир на Експедиция 14 на МКС. Командването на полета e поверено на астронавта. 

Марк Пати е главен изпълнителен директор на Mavrik, частна канадска инвестиционна компания. Той е и председател на канадската медийна компания Stingray Group.

Пати е израснал в Монреал и е посещавал училището Selwyn House, където е бил съученик с канадският политик  Грег Фъргюс и бизнесмените Винченцо Гуцо и Майкъл Пенър.

Към 2018 г. Фондацията на семейство Пати, в която той е секретар, разполага с активи в размер на над 252 милиона канадски долара. Пати ще бъде вторият канадски частен астронавт след Гай Лалиберте и 11-ят канадец в Космоса.

Ейтан Стибе е бивш пилот на изтребител и бизнесмен. Още през ноември 2020 г. той е подписал договор с Axiom Space за десетдневна мисия до Международната космическа станция на борда на космически кораб SpaceX Crew Dragon.

През 1985 г. той става един от основателите на Elar - компанията, която изпълнява проекти и изгражда инфраструктури в развиващите се страни. Проектите включват създаване на системи за въздушна и морска отбрана, създаване на проекти за развитие на селското стопанство и др.

Стибе създава Vital Capital Fund през 2010 г. Компанията инвестира в предприятия, чиято цел е да подобри икономическото и социалното благосъстояние на общностите с ниски и средни доходи. Чрез тези инициативи милиони хора за първи път са задоволили основни нужди като чиста питейна вода, електричество и здравни услуги. Vital Capital печели международно признание като пионер в областта.

Лари Конър е роден през 1950 г. в Ню Йорк. Той е американски предприемач в сферата на недвижимите имоти и в технологиите. Конър е главен изпълнителен директор на компанията за инвестиции в недвижими имоти The Connor Group. 70-годишният мъж ще е вторият най-възрастен човек, летял в Космоса.