Най-богатите хора в САЩ притежават общо богатство от впечатляващите 415,4 милиарда долара. И всички те с изключение на един са успели да натрупат състоянието си чрез бизнес в технологичния сектор.

Иначе казано тяхното комбинирано богатство е по-голямо от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Щатите, което през третото тримесечие на 2018 година достига 20,66 трилиона долара.

Погледнато от друга страна тези петима милиардери притежават състояние над 7 пъти по-голямо от размера на цялата българска икономика (56,83 милиарда долара към 2017 година).

От тях главният изпълнителен директор на онлайн гиганта Amazon Джеф Безос е на първо място с общо 135 милиарда долара. Той успя да изпревари по богатство Бил Гейтс през миналата година. Сега основателят на Microsoft е на втора позиция с 92 милиарда долара.

На трето място е инвеститорът Уорън Бъфет, който е единственият в топ 5, който е забогатял от бизнес извън технологичната сфера. Той разполага с 92 милиарда долара.

Четвърти и пети са съответно основните имена зад интернет лидерите Facebook и Google - Марк Зукърбърг и Лари Пейдж. Първият разполага с 54,7 милиарда долара, а вторият - с 52,7 милиарда долара, показват данните в Bloomberg Billionaires Index.

И въпреки че тези петима милиардери са най-богатите в Щатите, не са и най-богатите в света. По-богати от Зукърбърг и Пейдж са френският бизнесмен Бернар Арно и испанският магнат Амансио Ортега. Те имат състояние от съответно 69 милиарда долара и 60,1 милиарда долара.

След тях е още мексиканският милиардер Карлос Слим с нетно богатство от 57,1 милиарда долара.