Великобритания спира най-скъпите си инвестиционни визи, затваряйки пътя за постоянно пребиваване и британско гражданство, което се оказа популярно сред богатите, особено сред руските олигарси.

Програмата за получаване на визи от най-заможните инвеститори ще бъде спряна от полунощ в петък, преди да влязат в сила реформите за борба с изпирането на пари и организираната престъпност, според изявление на британското вътрешно министерство, цитирано от Bloomberg.

Британските власти разследват руските олигарси

Великобритания започна война срещу руските олигарси

Активите на богаташите могат да бъдат конфискувани, ако са придобити по престъпен начин

Кандидатите, които искат да живеят на Острова, ще трябва да предоставят одит на финансовите си и бизнес операции, а държавните облигации са изключени като отговаряща на условията инвестиция.

Забраната ще бъде вдигната, щом бъдат въведени промените, което трябва да се случи през 2019 г.

Заявленията за визи намаляват след въвеждането на нови проверки за пране на пари

Заявленията за визи намаляват след въвеждането на нови проверки за пране на пари

Визата е достъпна за хора, които разполагат с поне 2 млн. паунда за инвестиции в Обединеното кралство. Програмата е отворена за кандидати извън Европейското икономическо пространство и Швейцария.

Подобни схеми, подкрепяни от правителството, не са необичайни. Те са особено популярни в Гърция, Португалия и Испания, а държави като Кипър и Малта от години разчитат на тях. САЩ имат имиграционна програма, известна като виза EB-5, която позволява на имигрантите, които създават работни места в САЩ, да останат за постоянно.

Великобритания е твърдо решена да се отърве от мръсните пари и олигарсите на Русия

Великобритания е твърдо решена да се отърве от мръсните пари и олигарсите на Русия

Лондонското сити улеснява прогреса на едрия бизнес, свързан с Кремъл

Най-засегнати от промяната се очаква да бъдат руските олигарси. Великобритания отдавна е особено привлекателно място за супер богатите руснаци като сигурно и стабилно място да правят бизнес, да съхраняват богатството си и да образоват децата си.

Но с последните ограничения тази привлекателност може да избледнее, след като правителство започна репресии срещу руските граждани на Острова след случая Скрипал.

Богаташите бягат от Великобритания. Къде отиват да живеят?

Богаташите бягат от Великобритания. Къде отиват да живеят?

Най-заможната част от британското население започна да се премества от Острова

"Няма да толерираме хора, които не играят по правилата и се опитват да злоупотребяват със системата", казва министърът, отговарящ за имиграцията Карълайн Ноукс в изявлението.

Новите мерки "ще гарантират, че само истински инвеститори, които възнамеряват да подкрепят бизнеса на Великобритания, могат да се възползват от нашата имиграционна система", посочва Ноукс.