Сегашните британски младежи, т.нар. поколение „милениум”, който в момента са на възраст 20-35 години ще станат първото поколение, което ще заработва по-малко от своите предшественици, се посочва в изследване на  Resolution Foundation.
 
Изследователите, цитирани от BBC, са установили, че „милениумите” на възраст между 20 и 30 години печелят с 8000 фунта стерлинга (10,6 хиляди долара) по-малко годишно, отколкото на тази възраст са заработвали представителите на „поколението Х" (родените между 1965 по 1979 година).

Ако заплатите на сегашните младежи следват динамиката на предишните поколения, то доходите за цялата им трудова кариера ще бъдат около 825 хиляди паунда (1,094 млн. долара). Ако тези прогнози се окажат верни, то „милениумите” ще станат първото поколение, което ще спечели през живота си по-малко от представителите на предишните поколения.

Но според друга хипотеза, доходите на сегашните младежи могат и рязко да нараснат, както това се е случило с британците от следвоенния демографски взрив. В този случай „милениумите” ще заработят през трудовата си кариера около 890 хиляди паунда, са пресметнали експертите  на Resolution Foundation.

Това ще бъде с около 7 процента повече от спечелените пари от предходното поколение. Но трябва да се има предвид, че доходите на „поколението Х” са нараснали спрямо тези на тези от следвоенния демографски бум с 21 процента.

Изследователите предупреждават, че рецесията, която може да последва  изхода на Великобритания от ЕС би довела до още по-голямо съкращаване на доходите на сегашните млади британци.

Според версията на Resolution Foundation, спадът на доходите може да се свърже с това, че "милениумите" излязоха на пазара на труда по време на голяма финансова и икономическа криза. Заплатите престанаха да растат съществено в периода 2007-2008-2009 година.

Друг пример, изследването показва, че за 30 години „милениумите” ще похарчат за наем на жилището си 44 хиляди пауна повече отколкото следвоенното поколение и с 25 хиляди фунта повече от „поколението Х”.

Растящите разходи за наеми, освен че намаляват жизнения стандарт на сегашните млади британци, но и силно затрудняват възможността им да спестяват средства за закупуване на свой дом, отбелязват от Resolution Foundation.

„Ние свикнахме да смятаме, че всяко следващо поколение ще живее по-добре от предишното, че заплатите и жизненото равниш ще се повишават непрекъснато. Но в светилната на последните години и направените прогнози, такова мнение е твърде самонадеяно”, отбелязва шефът на Resolution Foundation Торстен Бел.

Изводите от направеното изследване са съзвучни с неотдавнашното изявление на новия британски премиер Тереза Мей за „нарастващия разрив между охолното по-старо поколение и изпитващото трудности младо поколение”.

Затова Resolution Foundation искат да се създаде комисия за изучаване увеличаващото се неравенство между поколенията в страната.