Един от най-силно пострадалите сектори от глобалната икономическа криза е на път отново да се върне към растежа, както в Европа, така и в България, прогнозира в анализ международната компания Cushman & Wakefield.

Според направеното проучване обемът на инвестициите в недвижими имоти в световен мащаб ще нарасне с 10 до 15% през 2014 г. и ще надхвърли 1 трилион долара за първи път от 2007 г. Растежът съществено ще се ускори от 8,4% през 2013 г., в която инвестициите са възлезли на 977,7 милиарда долара.

Международната активност расте

Северна и Южна Америка се очаква отново да водят възстановяването с ръст от 19% спрямо 2013 г., следвани от Европа, където се очаква инвестициите да достигнат 231,5 милиарда долара при 203,1 милиарда през 2013 г. „Гледаме все по-оптимистично на активността в Европа през 2014 г.", коментира Ян Вилем Бастийн, директор „Инвестиции" за Европа в Cushman & Wakefield.

Европейският пазар се разширява географски и рисковите играчи ще проправят пътя към пренебрегваните доскоро страни в Южна и Източна Европа, коментират още от компанията. Те ще търсят преди всичко висококачествени активи - сгради с висока заетост, отдадени на големи международни компании, разположени в големите градове.
„С отпускането на бюджетните ограничения и бавен, но все пак по-висок икономически растеж, добрите новини ще продължат да се разпространяват на наемните и инвестиционните пазари", коментира още Бастийн.

Международната активност вече расте във всички региони според Cushman & Wakefield. Делът на чуждите инвеститори надхвърля 12% в Северна и Южна Америка и Азия, но е над 40% в Европа, като се очаква да нарасне допълнително.

В България интересът се засилва

Според българската консултантска компания за имоти Forton, местния партньор на Cushman & Wakefield, тези фактори увеличават шансовете международните инвеститори да се завърнат в България. „През 2013 г. местните играчи доминираха пазара при ограничен, макар и по-висок обем от 2012 г. Тази тенденция най-вероятно ще продължи в следващите месеци, но очаквам и чуждите инвеститори да се активизират през 2014 г.", коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. „Имаме стабилизация и потенциален ръст на наемите в клас А офис сградите, водещи търговски центрове с топ международни марки и по-високо доверие на инвеститорите в глобален мащаб. Това са основанията да гледаме по-оптимистично към следващите няколко тримесечия", казва Михаела Лашова.

„Още в първите дни на 2014 г. виждаме сигнали, че инвеститорите се активизират. Това е необичайно за началото на годината, но пък е в синхрон с очакванията ни за повече сделки в сравнение с 2013 г.", допълва още тя.