Това лято туроператорите трябва да очакват България да бъде посетена от 12% повече туристи спрямо миналата година, цитира news.bg излъчените по националната телевизия думи на управителя на БААТ Донка Соколова.

60% от летовниците в България това лято ще са от държавите на ЕС. България, заедно с Тунис и Гърция, влиза в челната тройка на страните, предпочитани от европейците за туризъм. Обаче въпреки по-големия брой туристи, приходите от туризъм през тази година няма да са по-високи.

През последните 4 години България става все по-предпочитана туристическа дестинация. Туристите са привлечени от класните хотели, атрактивните заведения и нестандартните екскурзии. Но има опасност сами да отблъснем чуждестранните си гости.

По думите на управителя на Българската асоциация на туристическите агенции, в страната трябва да се вземат мерки не само от изпълнителната, а и от законодателната власт, да се прекрати безумното строителство.

Масовото строителство по Черноморието не само съсипва природата, но може да направи курортите ни непривлекателни за чуждите туристи. Ако инвеститорската глупост и държавническото бездействие (мнение на редактора) продължат, то „просто ще бъдем забравени през следващите 10 години", счита Соколова.

Чужденците, които посещават българските курорти, не са сред най-заможните. Според туроператорите, в момента цените у нас отговарят на качеството на услугите. Но за да се задържи високият рейтинг на страната, качеството трябва да се повиши и така очакваните това лято повече и по-платежоспособни туристи от скандинавските страни, от Великобритания и от Русия биха се върнали в страната ни отново.

А прекаленото застрояване в курортите и в районите на туристическите притегателни центрове - исторически и природни забележителности, рязко влошава качеството на предлаганата от България туристическа услуга.