Москва има нужда от 200 000 висококвалифицирани имигранти, съобщиха от Министерството по масовите комуникации. Става дума предимно за IT специалисти, които са дефицит в руската столица.

Ведомството вече е подготвило поправки в Закона за правовото положение на чужденците в Русия, които ще позволят на компаниите да наемат компютърни експерти от чужбина, съобщава БГНЕС.

Промените в законодателството ще намалят двойно - от 46 500 на 23 255 евро, минималния размер на годишната заплата, която работодателите са длъжни да дават на гастарбайтерите със споменатата специалност.

Чиновниците от министерството по комуникациите смятат, че така ще решат проблема на много фирми, които сега дават огромни суми на IT специалистите си, за да не избягат в друга компания.

Предполага се, че свежата висококвалифицирана работна сила ще дойде предимно от бившите съветски републики, тъй като за гражданите на тези страни не е необходима виза за пребиваване в Русия.

Причината за кадровия "глад" в тази сфера се дължи на факта, че половината от завършващите всяка година специализирани ВУЗ-ове 150 000 компютърни спецове започват работа в друга област. От това страда и развитието на IT проектите, които драстично са намалели през последната година, пише в. "Известия".

В тази връзка работодателите са категорични, че са необходими не просто редови специалисти, а опитни мениджъри, които да ръководят подобни проекти.

Справка на Утро.ру показва, че месечната заплата на директорите на компютърните отдели в московските компании се движи между 9300 и 14 000 евро.