„Атомстройекспорт", руската компания възраждаща българския атомен проект „Белене", си намери още един партньор за строителство на АЕЦ. Това е едно от най-големите предприятия от военно-промишления комплекс в Русия, концернът „Алмаз - Антей", научаваме от РБК Daily (руска бизнес медия, която се издава съвместно с германския ежедневник Handlesblatt).

Меморандумът с „Алмаз - Антей" допълва подписаните по-рано съглашения на „Атомстройекспорт" с ГидроОГК и „Стройтрансгаз". В компанията казват, че по този начин се застраховат в случай на дефицит на производствени мощности.

В момента Атомстройекспорт изгражда пет атомни енергоблока в Индия, Китай и Иран и планира строителството на два в България.

Контролният пакет акции принадлежи на структурите на Росатом, 49,8% на Газпромбанк.

Концернът за ПВО „Алмаз-Антей" прави зенитно-ракетно и радиолокационно оборудване. Той е 100% собственост на руската държава и през 2006 година е спечелил $ 2,36 млрд.

Двете компании са подписали меморандум за сътрудничество, договорили са се за партньорство на пазара за строителство на електростанции, в т.ч. атомни, а също за реализация на инвестиционни проекти в областта на електроенергетиката.

В рамките на партньорството „Атомстройекспорт" има интерес да въвлича в атомния отрасъл технологии от отбранителния сектор, а „Алмаз-Антей" - да „увеличава икономическия си потенциал".

По думите на прессекретаря на Атомстройекспорт, военно-отбранителната компания се интересува от наукоемки технологии, мощности за производство на оборудване, а също и от профилирани специалисти.

Най-вероятно е създаване на съвместни предприятия между двете компании, които ще се разполагат на мощностите на „Алмаз-Антей". Конкретните форми на сътрудничество ще зависят от перспективите за участие на Атомстройекспорт в нови международни търгове за строителство на АЕЦ.

Специално се отбелязва намерението на Атомстройекспорт да работи с партньорите си както в Русия, така и в чужбина.

От „Алмаз-Антей" са по-дискретни, но вътрешни лица отбелязват, че производствените мощности на някои от заводите им не са достатъчно натоварени. По-рано директорът на военните е казал, че делът на гражданската продукция до 2015 ще бъде увеличен от 10% до 30%.

Анализатор от Nuclear.Ru коментира, че с действията си Атомстройекспорт създава допълнителна конкуренция вътре в страната, от което Росатом подчертано иска да се дистанцира. „Възможно е тези действия да са обусловени от неопределеността на влизането на Атомстройекспорт в единния държавен „Атоменергопром".

Има и противоречие в интересите на акционерите на Атомстройекспорт: най-вероятно Газпромбанк е за засилване присъствието на вътрешния пазар.