Бъдещето на военната промишленост в страната остава неясна и крайно изменчива от компания до компания, се пише в доклад на базираната в Лондон компания Business Monitor International.

Текущите разходи за превъоръжаване и развитие на този сектор от икономиката няма да бъдат превишени, след като Правителството отделя 2.6% от БВП и смята, че този процент е разумен и за в бъдеще, пишат анализаторите от компанията.

Пазарната ниша, която страната е открила в производството на леко въоръжение няма да постигне голям ръст в търсенето, тъй като преструктурирането и модернизацията на армията ще се насочи към по-високотехнологични сектори на военната промишленост.

Въпреки това компании като „Арсенал" и „Аркус", които произвеждат продукти съгласно изискванията на НАТО, могат да спечелят поръчки в тази насока.

Професионализирането на армията у нас означава, че страната ще продължава да отделя средства в този вид индустрия и за в бъдеще. Разходи ще има и в редица социални програми, като адаптирането на бившите военни към сегашните реалности.

В средносрочен план липсата на развойна дейност във военната индустрия ще попречи на преминаването към високотехнологични сектори на тази промишленост.

В макроикономически аспект световната търговия с оръжия бележи спад от няколко години насам, като през 2002 г. в този сектор са се завъртели едва 29 млрд. дол. - второто най-ниско ниво от средата на 90-те г. на миналия век.

България ще продължи да търпи натиск относно експорта си към различни страни, участващи във военни конфликти, се посочва в още в доклада.