Заради липса на достатъчно средства държавната компания "Булгаргаз" планира да използва всички свои резерви от хранилището в Чирен до края на зимата. Компанията е уведомила за това министерството на енергетиката.

Това е записано в доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Обикновено запасите в Чирен се използват само при недостиг на газ през зимния сезон, когато скача консумацията. Сега обаче на 1 април България остава без никакви запаси, пише "Труд".

Разчетите на "Булгаргаз" показват, че компанията се нуждае от 924 млн. куб. метра газ през първото тримесечие на 2015 г. Само две трети от тях ще бъдат осигурени по договора с "Газпром експорт", минимални количества ще дойдат от местен добив в Черно море, а последните 240 млн куб м ще бъдат изтеглени от хранилището в Чирен.

Като тегли газ от хранилището, дружеството прави цената на получения газ по-ниска.

Според справка на ДКЕВР "Газпром експорт" намалява цената на газа в началото на годината с 6,68%, а британската "Петрокелтик", която добива газ в България - с 0,55 на сто.

Въпреки това изчисленията на компанията показват, че към момента "Булгаргаз" продава на загуба. Дружеството купува по-скъпо горивото, отколкото го продава, заради определените от ДКЕВР цени. От регулатора обещават да върнат загубата на предприятието в бъдещето.

Именно заради продажбата на загуба, както и заради несъбраните си вземания от топлофикациите в страната, "Булгаргаз" е в тежко финансово състояние от години. В края на тази есен ситуацията с предприятието се влоши още повече и то обяви, че няма пари да купува руски газ.

Дружеството получи и втори отказ от банки да го кредитират. Освен БЕХ кредитор на дружеството е и държавната "Булгартрансгаз", на която доставчикът просто не плаща транзитни такси.