Банките ще бъдат по-предпазливи при кредитирането, съобщава „Дневник"

Банките ще бъдат по-предпазливи при кредитирането и най-вече по отношение на обезпечението. Това каза Христина Филипова, търговски пълномощник на СИБанк по време на семинар "Ролята на банките в процеса на еврофинансиране", организиран от банката.

Цената на ресурса ще поскъпва, което означава и че лихвите по кредитите ще продължат да се увеличават, каза Теодор Младенов, директор "Банкиране на дребно" в кредитната институция. Лихвената политика на банката остава в зависимост от международната конюнктура, като не може да се прогнозира с колко биха се увеличили лихвите на пазара и докога ще продължи този процес, допълни той. СИБанк ще запази съотношението на финансиране при ипотечните заеми, както е и в момента - до 80%. Банката не е намалила и не предвижда свиване на кредитирането заради глобалната финансова криза.

Но ако в този момент дойде за одобрение проект за финансиране в областта на строителството в Банско или Слънчев бряг например, бихме били доста предпазливи, обясни Христина Филипова. Не се фокусираме в приоритетни за кредитиране отрасли и не насочваме усилията си към дадена сфера на икономиката, кредитираме всички отрасли, като към кандидатите се подхожда строго индивидуално, обясниха от СИБанк. Банката остава консервативна в кредитната си политика, посочиха още от кредитната институция.

Разговорите поевтиняват наполовина, информира „Стандарт"  

Цените на обаждане от фиксирани към мобилни телефони у нас ще паднат с 55% до 2010 г. Между мобилните пък намалението се очаква да бъде до 30 на сто.

Според експерти падането на цените ще доведе до ръст на потреблението - повече минути в разговори между абонати на различни оператори.

Телефонните услуги достигат 5,5-6% от разходите в домакинските бюджети, сочи статистиката. Така общите ползи за потребителите могат да достигнат 150 млн. евро годишно към края на 2010 г.

Износът ни ще се свие заради финансовата кризата, пише „Монитор"

В последната класация по привлекателност за инвестициите България е излязла на второ място в света след Хонконг. Това съобщи вчера  във Варна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който участва в Петия младежки социален форум 2008 на тема "Съвременни измерения на социалната справедливост. Перспективи пред лявата политика", организиран от Федерацията на младите социалисти и Центъра за стратегически изследвания. Бизнес климатът в страната ни е изключително привлекателен.


Престижното второ място в света означава, че част от капиталите, които ще напуснат Западна Европа, биха се дислоцирали в България. Това е надеждата да няма спад на чуждите инвестиции, но най-вероятно износът ни ще се свие в зависимост от това как ще се променя търсенето в Западна Европа, посочи Димитров, цитиран от БТА.