Да бъде в обхват не е просто важно за съвременния бизнесмен, то е задължително. По летищата, градските улици и кафенетата виждаме костюмирани мъже и жени, които не откъсват поглед от станалия и в България популярен телефон Blackberry. Той осигурява достъп до редица приложения от различни устройства, навсякъде по света. Или поне така пише в описанието на един от родните ни мобилни оператори.

Все пак бизнес пътниците трябва да са наясно, че не навсякъде по света могат да използват своята „къпина". За да имат достъп до електронната си поща и интернет, те се нуждаят от покритие на мобилен оператор, който поддържа технологията нужна за работата на това устройство. Ако такова покритие няма, бизнесменът остава извън обхват, а това може да е фатално за дейността му.

Огромни територии в Африка, Азия, Латинска Америка и Австралия изобщо не поддържат споменатата технология. Така че ако планирате посещение на отдалечено от цивилизацията място, може би ще се наложи да разчитате отново на добрите стари медни жици, за да прехвърлите информация. Ако пък сте съвсем в пустошта, най-добре е да се оборудвате с хубав сателитен телефон или с надежден пощенски гълъб.