"Лукойл Нефтохим Бургас" реализира балансова загуба след изплащане на данъци в размер на 24.238 млн. лева, показа доклада за дейността на дружеството през 2006 г.

Причината за отрицателния финансов резултат е състоянието на международните нефтени пазари през изминалата година, характеризиращо се с устойчиви високи цени на суровината и рязък спад в конюнктурата на пазара на готовата продукция, се посочва в доклада.

В резултат на това, въпреки преизпълнението на всички планови показатели, компанията е реализирала загуба от основната дейност, уточни ковчежникът на дружеството Роберт Габдулин.

През 2006 г. „Лукойл Нефтохим Бургас" е платила 1.8 млрд. лв. за текущи данъци в т.ч. за ДДС, акциз, осигуровки и др.

Рафинерията е преработила 7.1 млн. тона нефт, или с 10,1 % повече в сравнение с 2005 г., при дълбочина на преработката 74,5%.

През изминалата година бургаската рафинерия е инвестирала 80 млн. лв. приоритетно в модернизация на производството и подобряване качеството на горивата и на екологичната среда.

В експлоатация бе пусната инсталация "Газова сяра-3", която реши проблема с увеличените количества сероводород, вследствие на производството на горива с ниско съдържание на сяра по стандарта Евро-4.

През годината започна и производството на биодизелово гориво, като бе преустановено производството на дизел с високо съдържание на сяра. Започна строителството на инсталация за изомеризация на нормален бутан, която към момента е пред пуск.

През тази и следващата година компанията планира да развие производството си в три основни етапа. Приоритетно трябва да се решат задачите, свързани с производството на горива съгласно стандарта ЕВРО-5, както и въпросите, свързани с производството на котелно гориво при повишаване дълбочината на преработката.

Дружеството планира да развие също така и производствата в сферата на нефтохимията и полимерията, уточниха от дружеството.