Държавната агенция по туризъм ще представлява България като член в Европейската туристическа комисия (ЕТК). Страната ни е втората източноевропейска държава, след Унгария, приета за член на комисията през 1997 г.

Европейската туристическа комисия е учредена през 1948 г. Неин правоприемник е Световната организация по туризъм.

ЕТК е международно доброволно сдружение на официалните туристически организации в Европа, основано в съответствие със законодателството на Кралство Белгия. Официално й седалище е в Брюксел. Сдружението получава финансиране от Европейската комисия.

Работата на ЕТК е насочена към:

  • представяне на Европа като туристическа дестинация на туристическите пазари на другите континенти;
  • създаване на работни места посредством привличането на туристи от останалите туристически пазари;
  • утвърждаване авторитета на Европа като туристическа дестинация №1 в света;
  • проучване и изследване съществуващия потенциал на туристическите пазари и анализ на техните социално-демографски и социално-културни сегменти;
  • предприемане на адекватни мерки спрямо политическите среди и Европейския съюз с цел по-доброто им запознаване с дейността на ЕТК;
  • създаване на тесни взаимоотношения с Европейската комисия.

ЕТК си сътрудничи със Световната организация по туризъм, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Европейската професионална туристическа група, Световния туристически и търговски съвет и др.

Разходите, свързани с членството ни в комисията, ще бъдат планирани ежегодно като разходи от държавния бюджет, чрез бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката - Държавната агенция по туризъм. Членският ни внос е 17 510 евро.