Финансовият надзорник на Китай Ли Жинхуа има смесено послание към инвеститорите, вложили $74 млрд. в акции в китайски банки, пише агенция Bloomberg.  

Добрата новина е, че човекът с прякор „Желязното лице" - за доказаната му неподкупност и поради това, че не се усмихва в обществото, е отбелязал сериозен напредък в кампанията си срещу корупцията, злоупотребите и разхищенията в банковите практики през изминалите седем години.

Лошата новина: ще трябват поне няколко десетилетия преди управлението на китайските банки да стане приемливо според западните стандарти.

„Наивно е да се мисли, че щом веднъж тези държавни банки се листват на борсата, повече няма да изпитват проблеми с операциите си. Ще отнеме може би цяло поколение да се даде приличен облик на тези банки".

След три десетилетия с икономически ръст от близо 10% годишно, китайският бум все още е нестабилен. Това се доказа от глобалното разпродаване от 27 февруари, в резултат на което $3.3 трилиона бяха заличени от картата на финансовото съзнание. Китайските финансови институции държат $161 милиарда в лоши кредити. От 1999 насам Ли и 80,000 одитори са разкрили неизправности в размер на $6.4 млрд.

Освен банковата сфера, държавните департаменти и дори Комунистическата партия, Ли надзирава и разходването на държавни пари за големи проекти, като например $34 млрд. предназначени за летните Олимпийски игри в Пекин през 2008 или $22 млрд. за проекта „Язовир на трите клисури", най-големият хидроелектрически проект в света.

Ли, 64 годишен, не се е посвенил да атакува нечестието в лицето на един от главните китайски банкери Лиу Жинбао, който бе „сгрешил" с близо $2 милиона и бе осъден на смърт (присъдата бе преустановена). Падна и членът на Политбюро и ръководител на шанхайската компартия Чен Лиангуй.

По данни на Националния одиторски офис, корупцията в Китай е наистина впечатляваща - за последните 20 години злоупотребите са в размер на поне $225 млрд. Според берлинската Transparency International, Китай е на второ място в света по корупция - изпреварен е само от Индия. Миналата година 100,000 партийни членове са били наказани за това, че са взимали подкупи.

В независима новина от днешния ден, също разпространена от Bloomberg, се посочва, че Bank of China, която е втората по големина в страната, за 2006 е отбелязала скок на печалбите си от 65% на $5.5 млрд. Причината се отдава на данъчните кредити и засиленото търсене на кредити в най-бързата икономика на света.