E.ON България са инвестирали над 10 млн. лв. в подстанции, реконструкция и изграждане на трафопостове, кабелни линии и придобиване и ремонт на чужди съоръжения през 2006 г.

Това заяви зам.-председателя на управителния съвет на Е.ОН България Пламен Консулов по време на днешната пресконференция, на която беше представена информация за инвестициите на компанията и данни за прекъсванията на електроенергията във варненски регион.

Срещата се проведе в сградата, където се помещават офисите на Е.ОН България във Варна.

През 2007 година е планирано да се инвестират над 11 млн. лева в ЕРП Варна, съобщава варненската регионална медия Днес+, от които 3.5 млн. лв. ще бъдат вложени в реконструкция и изграждането на трафопостове и кабелни линии.

1 млн. лв. ще погълне проектът "Контролно мерене", който обхваща монтирането на апаратура в трафопостовете, с цел осъществяването на баланс на енергията във всеки един момент. С това ще се постигне сравняване на данните, които се събират от електромерите на клиентите.

"Целта е да можем да управляваме процесите на загубите в мрежата и да взимаме бързи и адекватни мерки за намаляването на разходите. Свързано е и с кражбите на електроенергия", каза Консулов, цитиран от варненската медия.

2.5 млн. лв. пък ще се вложат в проект "Мрежа 33", който цели намаляване на инцидентните изключвания на тока до 33%.

За подобряване на качеството на енергията компанията планира да вложи също 1 млн. лв.,а за доизграждане на подстанцията "Траката" ще бъдат инвестирани други 1.5 милиона лева.