Европейските фондови пазари растат за сметка покачването на акциите на Nokia и ръста на американските борси, независимо от слабите данни за заетостта в САЩ.

По обед общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0,22 процента, а индексът на „сините чипове" Euro STOXX 50 - на 0,31 процента. Немският индекс DAX прибави 0,45 процента, британският FTSE 100 - 0,18 процента, а френският CAC-40 - 0,52 процента, съобщава Reuters.

Котировките на Nokia нараснаха с 3,9 процента, тъй като компанията урегулира свързаните с патентите претенции на HTC. Анализаторите на Credit Suisse нарекоха това "знакова победа" за Nokia, която открива пред компанията пътя към нови лицензионни споразумения и повишаване на приходите.

Пазарите очакват първото изказване на новия председател на Федералния резерв, Джанет Йелен, в Конгреса. Според наблюдатели, тя ще се опре на дългосрочната тенденция към увеличаване на заетостта и стабилната ниска инфлация като аргументи за постепенното съкращаване на паричните стимули. Въпреки че, излезлите в петък данни показаха по-малко наети нови работници отколкото се очакваше.

Съгласно осреднената прогноза на анализаторите, тримесечната печалба на не отчелите се още компании, участващи в индекса STOXX Europe 600, ще бъде с 1,6 на сто по-ниска от прогнозите на Thomson Reuters StarMine SmartEstimates.