Председателя на Федералния резерв на САЩ не даде ясен сигнал кога точно ще бъдат повишени лихвите. Заради разочарованието на пазарите, доларът пострада и отслабна срещу останалите валути.

Вместо това Джанет Йелен акцентира, че решението за лихвите все още е висящо и зависи от допълнително подобрение на пазара на труда, който от дълго време е проблем, коментира Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

В прогнозите на ФЕД се забелязват малко по-ниски лихви в края на 2016 и през 2017, отколкото се прогнозираше през май. Някои представители на комисията дори са съгласни на само едно увеличение на лихвите през тази година.
Всичко това беше прието като защитна от инвеститорите и резултатът беше бърз обрат в доходността по държавните облигации. Тази за две годишните книжа слезе от 0.766% до 0.6411%. В резултат на това долара отстъпи срещу другите валути. Дори еврото скочи до едноседмичен връх от 1.1358, въпреки риска за фалит на Гърция, която все още не може да постигне споразумение с кредиторите, с което да отключи потока от нови средства. Централната банка в Гърция обяви, че бъдещето на страната и в ЕС е под въпрос при липсата на споразумение.

Долар/йена слезе до 123.10. Евро/йена се представя по-добре и се търгува около 140. Единствената голяма валута, която не успя да се възползва от слабостта на зелените пари беше новозеландският долар, който потъна при данни показали значително забавяне на икономическия растеж през първото тримесечие.

Икономиката в Нова Зеландия е нараснала с 0.2% през първите три месеца, което е най-бавен темп за последните две години и сваля годишното повишение на 2.6% при предишна стойност от седем годишен връх на 3.5%. Валутата удари дъно от 0.6881 срещу щатските пари, което е само с един тик повече от пет годишното дъно от сряда на 0.6880.

След края на заседанието на ФЕД, вниманието на пазарите вероятно ще се насочи към срещата днес на европейските финансови министри. Събитието представлява нова възможност за Гърция да постигне споразумение с кредиторите, въпреки че шанса за пробив изглежда все по-малък.

Златото продължава да печели и днес, тъй като долара попадна под натиск след намека от ФЕД, че може да повиши лихвите по-късно, отколкото пазарите предполагат, както и намали прогнозите си за икономическия растеж. Спот цената е 1187 долара за тройунция.

След двудневното заседание, представителите на резерва потвърдиха сегашните почти нулеви нива на лихвите и допълниха, че само след допълнително подобрение на пазара на труда и по-висока увереност в инфлационните очаквания ще е подходящо повишението на лихвите. В прогнозите си, Фед предвижда по-ниски лихви в края на 2016 и през 2017 спрямо предишните през март, както и повече представители на комисията за определяне на лихвите са на мнение за само едно тяхно повишение през тази година.
Слабостта на щатската валута подкрепи деноминираното в долари злато, докато по-ниските лихви също дадоха подкрепа на не носещия лихви метал. Изявлението на ФЕД загатва, че скоростта на монетарните затягания ще бъде по-бавна отколкото предварително се считаше.

Пазарите ще продължат да следят излизащите данни от САЩ, за да добият по-добра представа за икономиката и как това ще засегне монетарната политика на ФЕД. Дилърите сега са вече съсредоточени върху развитията около дълговата криза с Гърция. Въпреки спешните призиви, включително от Белия дом, няма сигнал за напредък в разговорите между Гърция, ЕС, ЕЦБ и МВФ, които се сринаха в неделя. Централната банка в Гърция заяви, че бъдещето на страната в ЕС също е изложено на риск ако няма споразумение с кредиторите.