Гърците, които печелят повече от 42 хиляди евро годишно, вече ще бъдат облагани с нова данъчна ставка от 42%. Това предвижда законопроектът за данъчна реформа,
Текстът за данъчните промени беше внесен в парламента само часове, след като финансовите министри от eврозоната се съгласиха да рестартират спасителните траншове за Атина, предаде bTV.

На този фон търговците в страната са с мрачни прогнози за коледното пазаруване. Режимът на строги икономии определено ще принуди гърците да харчат много по-малко, отколкото друг път.

Въпреки празничната украса в центъра на столицата настроението не е празнично. Хората са затруднени да купят коледни подаръци за близките си.
Мерките за икономии на правителството намалиха покупателната способност, а много малки предприятия и магазини затвориха врати, като оставиха на улицата голям брой досегашни служители в тях. Десетки хиляди магазини са фалирали само за последните две години.

„За първите 10 дни на декември спадът е с 20-22%. Ако до края на годината успеем да достигнем поне приблизително нивото на миналата, ще бъде наистина доволни", коментира един от атинските търговци.

Повече клиенти има единствено при продажбите на стоки втора ръка. Гърците като че ли едва сега откриват този тип магазини. „Доста по-евтино е за хората, които вече не разполагат с много пари. Купуваш на килограм, а можеш да намериш доста хубави неща.

Наистина е удобно", казва една от клиентките в обект „секънд хенд".
Затова и пред скъпите магазини купувачите само преминават, поглеждат витрините, но не влизат.