Анализът на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) за движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през месец февруари 2010 г. показва, че хранителните стоки на едро са поскъпнали с 3,5%.
През последните седмици на декември Индексът на тържищните цени (ИТЦ), измерван от ДКСБТ, рязко се покачи и стъпи на ниво от 1.704 пункта. Още в първата седмица на януари стойностите на индекса паднаха и през втората седмица на месеца се стабилизираха за кратко. През третата седмица на януари индексът плавно тръгна нагоре, а в началото на февруари се наблюдава по-силно изразена възходяща тенденция.
Стартирайки през първата седмица на месеца от ниво 1.739 пункта, през следващите седмици на февруари индексът продължи плавно да расте. Покачването на ИТЦ от края на януари до края на февруари е 3.5%.
Сезонното поскъпване на плодовете и зеленчуците и лекия ръст на цените на олиото, брашното и яйцата през първите два месеца на годината рефлектира върху стойностите на индекса, като кривата прие възходящ характер.
Анализът показва и следните тенденции:
- Засилване на тенденциите на сезонно поскъпване на зеленчуците;
- Покачване на цените на мандарините и лимоните, стабилизиране на цените на бананите и лек спад на цените на портокалите;
- Пазарът на основните хранителни стоки през февруари остава спокоен, като отклоненията при движението на цените са в диапазон ±3%;
- Цените на повечето хранителни стоки през февруари 2010 г. задържат по-ниски нива спрямо същия месец на 2009 г.;
- По-голямо поскъпване на годишна база, спрямо февруари'09 е отчетено при чесъна, зелето и доматите;
- Спрямо същия месец на предходните четири години, през февруари тази година са отчетени най-ниските цени за периода на захарта и ябълките, а най-високи за кренвиршите.
Движение на цените на едро на хранителните стоки
През февруари спрямо януари е регистриран спад на цените на фасула (1.3%), ориза (2.9%) и млечните произведения (1-1.7%). Наблюдава се средномесечно поевтиняване на кренвиршите (1.4%), шпековия салам (1.5%) и пилето (1.9%). Леко поскъпване е отчетено при малотрайните колбаси (1%), а с минимални отклонения в диапазона ±0.3-0.4% са цените на скумрията и каймата. През анализирания месец цените на захарта и яйцата са без промяна.
С изключение на кренвиршите, цените на всички останали хранителни стоки през февруари 2010 г. са по-ниски спрямо същия месец на миналата година. Поевтиняване на годишна база в диапазона 15 - 19% се наблюдава при фасула, ориза и пилето. С около 6 - 11% по-ниски са цените на захарта, млечните произведения, рибата и шпековия салам. С 2 - 4% е спадът на цените на лещата, брашното, олиото, малотрайните колбаси и каймата. Яйцата през февруари 2010 г. се търгуват на нивото от февруари 2009 г. Поскъпване на годишна база е отчетено при кренвиршите (7.5%).
От анализа на движението на цените на едро на основните хранителни стоки през февруари за последните пет години се вижда, че през февруари 2010 г. цените на голяма част от тях са по-ниски спрямо същия месец на 2008 и 2009 г., но не падат до нивото от 2006 г. По-високи през тази година спрямо предходните четири години е цената на кренвиршите, а през февруари 2010 г. е регистрирана най-ниската за периода цена на захарта. Високите цени през февруари 2008 г. са резултат от високата база, от която стартират цените на храните в началото на годината, след като през лятото на 2007 г. наблюдавахме рязък и траен ценови скок на повечето то тях. В периода април - август 2008 г. цената на ориза се повиши с 85%, в резултат на което през февруари 2009 г. стойностите са с около 70% по-високи спрямо същия месец на 2008 и 2007 г. Въпреки спада на цената на ориза през 2008 г. и началото на 2009 г., стойностите не могат да стъпят на нивото от зимата на 2008 г.
Движение на цените на едро на плодовете и зеленчуците
Цените на всички зеленчуци, предмет на този анализ, през февруари са по-високи в сравнение с предходния месец. Най-голямо средномесечно поскъпване е регистрирано при оранжерийните домати (23.5%) и краставиците (20.6%). Цената на зелето е с 21.3% по-висока спрямо януари, а в диапазона 2 - 4% е поскъпването на картофите и чесъна.
От плодовете през месеца най-много са поскъпнали мандарините (16.1%). Слаб ръст е отчетен при цената на лимоните (3.2%). През февруари в сравнение с предходния месец се наблюдава спад на цените на портокалите (5%) и незначително поевтиняване с около 1% при бананите. (фиг.2)
Най-голямо поскъпване на годишна база се наблюдава при чесъна (56.5%), зелето (46.2%) и оранжерийните домати (31.3%). С 10% по-скъпи през тази зима са лимоните. В сравнение с февруари 2009, през тази година има спад на цената на ябълките (18.5%), портокалите (11.1%) и бананите (8.5%). Леко поевтиняване на годишна база се наблюдава при мандарините (1.4%) и картофите (1.8%).
Сравнителният анализ на цените на плодовете и зеленчуците през февруари за последните пет години илюстрира силното влияние на климатичния фактор, което води до чести колебания в двете посоки в зависимост от конкретните метеорологични условия. Цената на бананите и повечето цитрусови плодове са били най-високи през зимата на 2008 г., когато и на международния пазар беше регистриран ценови скок. Цената на ябълките през тази година е най-ниска в сравнение с предходните години. След спада на цената на чесъна през 2009 г., в началото на 2010 г. отново са регистрирани високи стойности, близки до тези от февруари 2008 г.
Цената на оранжерийните краставици през настоящата година се движи на нивото от 2006-2008 г. На най-висока цена те са се търгували през февруари 2009 г. Цената на оранжерийните домати е по-висока спрямо 2008 и 2009г. и се доближава до новото от 2007 г. През месеците февруари 2006/2010 г. картофите са се търгували на приблизително еднакви цени в диапазона от 1.40 до 0.60 лв./кг.