Икономическият растеж в Гърция, България, Румъния и Унгария страда от нивото на корупция. Тази позиция изрази директорът на Международния валутен фонд за Европа Асим Хюсеин, съобщава news.bg.

Той е оптимист за растежа на страни като Полша и Латвия, където очакваният ръст е от 5%. Тези две страни, според него, отбелязват най-бърз растеж след големия спад от началото на икономическата криза през 2008 година.

Асим Хюсеин предвижда ръст на македонската икономика от 3,5 % както през 2014, така и през следващата 2015. Мисля, че като цяло целият региона на Балканите ще отбележи икономически ръст, заяви Хюсеин, цитиран от „Утрински весник".

От 2013 година, по думите му, започнал сериозният растеж в Македония. Според него главната задача за региона, особено за задлъжнели държави като Хърватска и Сърбия, ще бъде овладяването ръста на кредитирането за стопанския сектор. По думите му високият дял на задлъжнялост на тези две страни ще забави нивото на икономически растеж.

Бедствената ситуация заради обилните валежи в Босна и Сърбия също ще окажат влияние върху нивата на икономическия ръст тази година, смята той. Допълнителен притеснителен фактор, според него, е и кризата в Украйна и настроенията в Европейския съюз за налагане на засилени санкции срещу Русия.