Световната икономика през 2007 ще нараства силно, най-вече в Европа и в новите развиващи се пазари на Азия, казва изпълнителният мениджър на Международния валутен фонд Родриго де Рато, цитиран от агенциите.

„Световната икономика за поредна година върви към силен и широко базиран растеж" е казал де Рато в интервю, публикувано от новинарската агенция Market News. „Сега живеем в много благоприятен сценарий за финансовите условия и ликвидността".

„Виждаме силен ръст в Европа, продължение на ръста в Япония и предвиждаме много силен ръст в много развиващи се икономики - в Азия, но също и в други региони" - добавил той.

Централните банки трябва да запазят бдителния подход към монетарната политика, макар засега Федералният резерв на САЩ, ЕЦБ и японската централна банка се държат тъкмо по този начин - те прилагат „прецизни стратегии" отговарящи на реалните икономически данни. Особено Банката на Япония взема адекватни на еволюцията в цените решения.

Според де Рато основната клопка пред световната икономика е самодоволството. Освен това няма ясни рискове, произтичащи от цените на петрола. „Цените на петрола все още играят роля по отношение на инфлационните рискове, макар в повечето страни тези рискове да не са се материализирали".

Изказването на де Рато е направено по време на срещата на Банката за международни решения в Базел, Швейцария.

На 9 и 10 януари Родриго де Рато ще посети Габон и Камерун, за да се срещне с представители на Централно африканските държави. Това е шестата визита на де Рато в Африка откакто заема този пост в МВФ (юни 2004). Основна цел на посещението е да се добие представа и знание за най-добрите начини за справяне с бедността и стимулиране на икономическия ръст.