Иран напълно е престанал да продава своя петрол на световните пазари за долари - заявил е в събота министърът по петрола на Ислямската република Голямхоссейн Нозари, пише кореспондентът на РИА Новости в Техеран.

„В рамките на провеждания курс за продажба на суров петрол за всякаква друга валута освен долара, в настоящия момент продажбата на нефт от Иран срещу американска валута е напълно изключена". Думите на министъра се цитират от информационата агенция ISNA.

Според министър Нозари, в ситуация на падане на курса на долара, „тази валута губи доверие".

„Падането на курса на долара в САЩ нанася голяма вреда на страните - износители на нефт, към долара повече няма никакво доверие", е подчертал министърът.

В средата на ноември президентът на Иран Махмуд Ахмадинежад предложи на страните от ОПЕК да се откажат от американската валута в разчетите си. Според иранския лидер, заради обезценяването на долара, в търговско-икономическите и петролни сделки американската валута трябва да се замени с друга, по-надеждна валута.

Иран е четвъртият по размер износител на петрол в света. За последната година страната е намалила зависимостта си от долара, твърди Нозари, като по-голямата част от плащанията е била правена в евро.

Япония купува 20% от петрола на Иран. Вече е постигнато съглашение Япония да плаща на Иран за петролните доставки в йени.

Също така се обмисля възможността петролът да се заплаща и в дирхами от ОАЕ.

През октомври Иран заяви, че само 15% от петролните приходи в страната се получават в долари и скоро този дял ще бъде сведен до нула. Президентът на Ислямската република наскоро предложи и на лидерите от Персийския залив да се откажат от долара и да изберат евро.

През изминалите месеци САЩ успешно накара големите азиатски и европейски банки да спрат сделките си с Иран заради ядрената му програма (както се разбра, опасността от нея съзнателно е била преувеличавана). Вашингтон вкара в черни списъци и повечето ирански банки заради подозрения за финансиране на тероризъм.

Отдавна се очакваше подобен ход от страна на Иран. Money.bg се опитва да анализира възможните последствия от месеци. Обаче когато ключовото решение е вече факт, можем да кажем само, че цената на петрола и котировките на долара спечелиха много от това, че новината бе разпространена след като търговията затвори.