Die Welt предава от Рим, че италианската държава има намерение да продаде контролното мнозинство в самолетната компания Alitalia. Продажбата ще се осъществи чрез търг и директни преговори, съобщава италианското правителство. В момента държавата държи 49.9% от акциите на Alitalia. Според медийни съобщения този процент може да бъде сведен до 30%. Преди да бъде направено съобщението, акциите на Alitalia бяха изтеглени от търговия. Курсът се повиши сутринта с още 1.32%.

Италианското правителство искаше да представи план за спасяването на Alitalia до 31 януари. Решението за продажбата идва във връзка с търсенето на стратегически партньор от чужбина. Последно италианците се стремяха към сливане с Air France-KLM. Но най-големият самолетен превозвач на Европа се държи много дръпнато към подобна вероятност. Шефът на Air France Жан - Кирил Спинетта преди седмица постави следните условия за сливане: Alitalia първо да бъде приватизирана и след това да си оправи финансите. С изтеглянето на италианската държава, поне едно от изискванията ще бъде изпълнено.

Alitalia е основана преди 60 години. С 24 милиона пътници и близо 180 самолета тя се числи към десетте най-големи самолетни дружества на Европа. Но от известно време полу-държавната компания работеше на сериозна загуба. За първите девет месеца на тази година загубата е над 260 млн. евро. Вместо да се отговори на очакванията, които бяха за печалби до 2006 г., до края на годината ще се регистрират загуби от най-малко 300 милиона.

През 2005 самолетната компания бе спасена от разпродажба чрез финансова инжекция в размер на 1 млрд. евро за увеличаване на капитала. Според мениджърите главните проблеми на Alitalia са могъщите профсъюзи с техните безбройни стачки, нарасналите цени на парниковите газове, както и успешната конкуренция от евтините полети, които получавали по-изгодни условия от летищата спрямо националната самолетна компания.