Външнотърговското салдо на страната остава отрицателно, покачвайки се до 958.1 млн. лв. за август, показват изнесените днес данни на НСИ.

За месец август сме внесли продукция на стойност 3.044 млрд. лв. при изнесена такава на стойност 2.086 млрд. лв. Отчетените резултати са по цени FOB.

За първите осем месеца на годината търговското ни салдо е също отрицателно, в размер на 6.035 млрд. лв. За същия период отчитаме внос от 21.36 млрд. лв. и износ на стойност 15.32 млрд. лв., става ясно от данните на статистическия институт.

Най-голям дял в износа ни си остават страните от ЕС, за които сме изнесли продукция на стойност 8.5 млрд. лв. Най-активни партньори на страната ни в това отношение са Италия (1.58 млрд. лв.), Германия (1.49 млрд. лв.) и Гърция (1.39 млрд. лв.).

За първите осем месеца на годината се забелязва ръст в износа ни и към Турция, който възлиза на 1.7 млрд. лв.

Най-големи вносителки у нас си остават Русия (с внос от 4.29 млрд. лв.) и Германия (с 2.78 млрд. лв.). Интересен факт е, че вносът от Русия е нараснал с 62% спрямо миналата година.

По сектори, най-голям ръст се забелязва при вноса на минерални горива, масла и подобни продукти (52.9%), както и безалкохолните и алкохолни напитки и тютюн (47%).

Страната ни е изнесла през 2006 г. пък най-много артикули, машини, оборудване и превозни средства, показват още данните на НСИ.