Във връзка с изнесените данни в медиите за злоупотреби с пари от европейските фондове, от Държавен фонд „Земеделие" съобщават, че през пролетта на миналата година Европейската служба за борба с измамите OLAF се обърна към ДФЗ с молба за предоставяне на информация за фирми и лица, които са обект на разследване.

Информацията е свързана с юридически лица, подпомогнати по програма САПАРД. Те са с одобрени проекти по мярка 02 «Подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти», сектор «Месопреработка».

Проектите са одобрени в периода 2002 г. - 2004 г. Изплатената субсидия по тях през периода 2003 г. - 2005 г., възлиза на около 7 500 000 евро.

Съгласно правилата за последващ контрол, ДФ»Земеделие» извърши неколкократни проверки след изплащане на субсидията. В резултат на тях, както и въз основа на изисканата информация от съответните контролни органи, изплатената субсидия по проектите, за които са констатирани нарушения, е обявена за изискуема.

По законоустановения ред са предприети действия за възстановяване на безвъзмездната помощ. Днес компетентните органи иззеха от ДФ"Земеделие" цялата документация, свързана със случая.

На базата на натрупания опит са подобрени правилата за последващ контрол след изпълнение на проектите, с оглед на защита на финансовите интереси на ЕС и средствата от Националния бюджет, съобщват от МЗГ.